Port Dickson is de volgende stop, waar we zowaar een plekje in de marina hebben. Er is een zwembad wat in deze temperaturen heerlijk is. We worden door Sue en Kerry weer overgehaald om te gaan golfen. Dit keer huren we eigen sets en hebben we een buggy tot onze beschikking, waar we mee over de golf course crossen. Helaas is het weer pet met de nodige regen.
Lijkt heel wat!
Op zondag gaan we met de Sail Malaysia Rally naar Kuala Lumpur in een bus. In vogelvlucht zien we o.a. het paleis en vredesmonument. We hebben gelukkig wat meer tijd voor de Batu grot, die via 272 treden beklommen kan worden. In januari wordt deze Hindu tempel door duizenden bedevaartgangers bezocht. Ook nu is het een drukte van belang met jonge gezinnen en toeristen.
Koninklijk paleis in K.L.
De Hibiscus, de nationale bloem van Maleisie, hier mooi verwerkt in de lantaarnpaal.
Batu Cave
We bezoeken tevens de Petronas twin towers. In 1998 waren deze de hoogste in de wereld, maar nu staat deze in Tapei. De kaartjes om eventueel de torens op te gaan zijn echter uitverkocht, dus de tijd wordt verdeeld over het 5 verdiepingen tellende luxe winkelcentrum wat er onder ligt.
Onderweg naar Pangkor, een van de vele buien.
Bezoek van een visser met zijn familie op de ankerplek Openroad Stead.
Helaas pindakaas, in de soep!
Via de ankerplekken bij Pulau Klang en Open Roadstead komen we aan bij Lumut t.o. het eiland Pangkor. De aanlooproute naar de ankerplek is erg ondiep en we tikken 1.80 meter aan. Gelukkig is de kiel omhoog. Op de ankerplek zelf is het dieper, dus kan de kiel weer omlaag.
Samen pakken we de ferry naar het eiland Pangkor. We pakken 1 van de vele roze taxibusjes, die bij de aankomststeiger staan en doen de toeristische route. Halverwege aan de westkant stoppen we voor een lunch aan het strand. We bestellen het gerecht "steam boat", bij ons meer bekend als Chinees fondue. In de loop van de week organiseert Pangkor Marina eenzelfde soort toer over het eiland en het toeval wil ook een lunch bij hetzelfde restaurant.
Voordat we naar Penang varen, ankeren we nog een nacht aan de westkant van Pangkor. Hier is het water weer wat helderder. We spelen weer Finska op het strand met de boten Billaroo, Elas en Our Reflections.
Inmiddels zijn we al bezig met het aanvragen van informatie voor onze vervolgreis volgend jaar. We hebben te maken met diverse seizoenen op het noordelijk en zuidelijk halfrond. We moeten een bepaalde tijd overbruggen, voordat we de evenaar kunnen oversteken. We willen via Thailand halverwege de maand februari naar de Andaman eilanden oversteken. Deze vallen onder India en je mag er alleen komen als je een toeristenvisum hebt. Lijkt een kleinigheidje, maar het probleem is dat je deze alleen kan aangevragen in het land waar je woonachtig bent. Het is dat we eind november naar ZA vliegen, anders hadden we deze bestemming wel kunnen schudden. Het is wel een mijl op zeven, want we zullen landen in Kaapstad, maar we vliegen door naar George. We zullen dus met de auto op en neer moeten. Slordige 1100 km, maar het is niet anders.
De Malediven lijkt makkelijker. Niels heeft inmiddels contact met een agent, die alles kan regelen. Kost echter wel een paar duiten aan clearance en handling fee, toeristen belasting etc. Daarna willen we oversteken naar Chagos Archipelago. Dit is geen toeristen bestemming, maar natuurgebied. Was het vroeger zo dat je hier 6 maanden mocht blijven, nu is het max. 28 dagen. Je moet een hele procedure opstarten om een mooring permit aan te vragen in Engeland, waar de eilandengroep onder valt. De verzekering moet volledige persoonlijke repatriering en wrak/rotzooi opruimen dekken in het geval dat je strandt of medische problemen hebt. Laten we hopen dat we deze niet nodig hebben......
Onder de "second bridge" bij Penang door.
Helaas de nodige rotzooi in het water.
Penang, een eiland verbonden door 2 bruggen met het vaste land is groter dan verwacht. Aan de oostkant zijn diverse ankerplaatsen, waarvan we denken dat degene aan de noordkant de beste is. Bij de ankerplaats van Strait Quay Marina aangekomen, hebben we een dreigende bui met veel wind. Het is rond springtij, dus er staat zowiezo al meer stroming. Het anker valt en we liggen goed, maar helemaal gelukkig zijn we er niet mee. Het tij is tegen de wind en de ankerketting staat vervelend naar achteren te trekken. Er drijft ook enorm veel troep in het water en we besluiten om terug te varen richting het midden van het eiland. Even later valt het anker op een veel rustigere plek t.o. Mc Donalds en een verlaten marina waar we onze bijboot zonder problemen kunnen achterlaten.
Penang valt onder Unesco erfgoed en er is genoeg te zien. Bij China town ligt Chew Yetty, een opgeknapte steiger met Chinese huisjes allemaal gebouwd op en naast de steigers. Je vindt er doorgangetjes versiert met rode lantaarn, veel restaurants en de nodige Aziatische toeristen. We struinen door de stad en eten lekkere dingen. We boeken een toer door de Blue Mansion, aangeraden in Lonely Planet. Vroeger een prachtig huis van een Chinese zakenman in de Maleisische elite en nu volledig in ere hersteld. Er is ook een restaurant met elite prijzen...... We nemen er alleen een drankje!
Blue Mansion
Een van de vele tekeningen in de straten van Penang.