St. Lucia met de Gross Piton en Petit Piton point
Het dorpje Soufriere is armoedig en iedereen heeft een tweede agenda. Ze willen voor elke scheet geld hebben, zelfs als je vraagt hoe het met iemand gaat. Gelukkig loopt er de nodige politie rond, die ingrijpt als de "toerist" wordt lastiggevallen. Een nacht hier vinden we zat en gaan de volgende dag hoppend langs de kust en laten het anker vallen in Anse de Cochon.
Aan schoonheidsslaapjes komen we in dit nieuwe jaar nog niet toe. Hebben we de ene nacht het geklots en getik van de mooringbal tegen de boot, wordt de andere nacht een spel van wind en stroming met het geklots van water tegen de boot. We draaien in allerlei richtingen en gaan de volgende dag maar weer anker op.
Zo komen we in Marigot Bay terecht, waar we een paar dagen blijven. Ook hier weer een komen en gaan van charterboten en catamarans vol toeristen, die allemaal hetzelfde rondje maken. Ze moeten verplicht zingen en op commando "YEAH" roepen, echt iets voor ons......Het weer is erg wisselvallig en er vallen de nodige buien, maar het is een mooie baai.
Marigot Bay. De baai wordt ook als Hurricane Hole gebruikt.
We eindigen in Rodney Bay, wel bekend onder de zeilers als eindpunt van de ARC, een jaarlijkse regatta van de Canarische eilanden naar St. Lucia, waar zo'n 300 boten aan meedoen. Het is een enorme Marina met daarvoor een lagune. We pakken een mooringboei op en genieten van het kalme water in de lagune, maar moeten accepteren dat het water niet helder is. Het is omgeven door huizen en restaurants en ja, waar laten zij hun afvalwater...... We gaan een dagje op pad om het eiland te zien. We bezoeken de watervallen, zien de Pitons in de verte en gaan naar de nog actieve vulkaan aan de westkust van St. Lucia. Het zuidelijke gedeelte van het eiland is het meest getroffen door de tropische storm afgelopen Kerstavond, waar wij gelukkig alleen een staartje van meekregen. We zien het verwoestende werk van de enorme tropische buien. Complete bruggen, delen van wegen en bananenplantages zijn weggevaagd door de modderstroom. Noodbruggen zijn neergelegd, maar niet alle wegen zijn normaal begaanbaar en dit zal welicht nog even duren ook.
Terwijl wij heerlijk aan het kuieren zijn en het eiland ontdekken, schavielt de mooringlijn van de onze boot door en dwaalt de UnWind tijdens onze afwezigheid door de lagune. Gelukkig dankzij een oplettende cruiser en een lokale Rasta man van een watertaxi wordt de boot van misschien een hoop schade gered. Ze weten de UnWind onder controle te krijgen, terwijl deze "lekker" in haar eentje aan de wandel is. Helaas raakt ze de Nostress, die achter ons ligt, waardoor deze schade oploopt aan een scepter en zonnepaneel. We worden dezelfde avond nog ingevuld over het gebeuren door de Amerikaanse cruisers Scott en Paula. De volgende dag krijgen we al vroeg bezoek van de Rasta man, die geld komt claimen voor zijn harde werk. Het is een absurd bedrag en met tussenkomst van de marina komen we uit op een wat normaler bedrag. Zodoende sluiten we St. Lucia enigszins af met een kater.
Het aktieve deel van de vulkaan gelegen aan de westkant van St. Lucia
De stank van de zwavel is niet te harden, maar het weerhoudt ons niet om een dip in
de blubber te nemen. Ze zeggen dat het goed voor je is...........