Yachtclub Hemingway, een van de beter onderhouden gebouwen van het complex. Binnen een mooie mix van hout, vaantjes en zwartwit foto's van Ernest Hemingway en Fidel Castro in hun jonge jaren.
Gelukkig is het weer opgeklaard en gaan we zaterdag, na aankomst op vrijdag, direct richting Havana. Eerst wat CUC's ( Cuban Convertible Peso's voor de toerist) uit de muur halen en we kunnen op pad.
Havana, met nog veel Spaanse invloed, is een prachtige stad. Er wordt druk gerestaureerd, hoe lang dit al gaande is geen idee, maar er wordt in ieder geval aan de weg getimmerd. Dit ook letterlijk, want de nodige straten liggen open. Sommige gebouwen ogen smoezelig, maar zijn nog in uitstekende staat.
Langs de boulevard zijn al diverse gebouwen omgetoverd tot appartementen met daaronder hippe coffee shops.
We zien de schone stad op diverse manieren: lopend, toeristische topless Citybus en de vintage taxi en genieten van de Cubaanse Salsa muziek, wat je op elk plein of cafe kunt horen. Het is wel weer even schakelen om in de drukte te zijn. De mensen zijn vriendelijk, maar ook hier wordt de toerist al bespeeld. Zo worden we aangesproken door een jonge Cubaan met het gebruikelijk praatje pot. Even later worden we weer aangehouden, waarschijnlijk zijn partner "in crime" en hij doet alsof hij ons nog kent van Marina Hemingway, waar we liggen mmmm......! Voor ons is het een pot nat, dus nemen we aan dat wij elkaar daar kort gezien hebben. Hij informeert ons over de stad en dat er dit weekend een festival zou is. Prima, altijd leuk om dingen te weten. Hij brengt ons naar Rosario de Cuba, daar waar ooit de Bueno Vista Social Club is begonnen en het festival zal zijn. We hadden vooraf al het idee om een optreden te bezoeken, dus het kwam eigenlijk nog goed uit ook. We boeken, terwijl we aan de 1ste Mojito van die dag zitten, voor die avond en waarschijnlijk krijgt hij commissie voor het aanbrengen van nieuwe "leden". We zijn er zeker niet rouwig om, want die avond hebben we een spetterend optreden van de B.V.S.Club, de vraag of het nog steeds dezelfde oude baasjes zijn blijft, maar de band is goed, spelen de sterren van de hemel en de mannen maken de show. Er zijn niet alleen oude baasjes, maar ook een krasse dame, van denk ik dik in de tachtig. Vol energie zingt en bespeelt ze het publiek en ik zou er voor tekenen om op zo'n manier oud te mogen worden. De avond was inclusief diner, maar daar hebben we het maar niet over.....
Een van de vele mooie pleinen met natuurlijk de gebruikelijke helden op sokkels.
Prachtige vergane glorie. In Europa zou een Yup er een fortuin voor betalen.
Pick your own transport...... Calimero op wielen.
We struinen de buurt El Malecon af met zijn bekenden straten, zoals Calle Obispo, waar Hotel Florida en Floridita Bar gevestigd zijn. Het laatste was een van de favoriete kroegen van Ernest Heminway. We slenteren over grote pleinen en avenidas waar de bomen volop in bloei staan. Spontane ontmoetingen met trotse Cubanen, die hun werk graag laten zien. We staan in de rij voor gefrituurde Churros en het beroemde ijs van Coppelia.
Sigaren mogen niet ontbreken als je Cuba bezoekt en via via komen we aan een prive adres. Hier worden sigaren direct van de Cooperativa verkocht. Het schijnt in Cuba zo te zijn dat oud werknemers een deel van hun pensioen in sigaren krijgen uitgekeerd! Dit wordt natuurlijk goede handel om dit door te verkopen aan de toerist. In een kamer achteraf, geen foto's aub, krijgen we de Monte Cristo, Romeo & Julieta en Cohiba te zien. De laatste type sigaar is de favoriet van Castro. We krijgen uitleg waar een goede sigaar aan moet voldoen en ook wij gaan, als niet-roker, over de streep. Voor de nodige knoeten kopen we 2 dozen, maar dan kan je wel zeggen dat het de echte zijn!
Het statige Hotel Nacional. Hier ligt ook aardig wat geschiedenis.
Het silouette van Che Guevara op een van de gebouwen. Hier ontkom je niet aan op Cuba.
De universiteit van Havana.
Het plein van de Revolutie.
Ook moderne kunst in de straten van Havana.
El Capitolio, het Cubaanse zusje van het Capitool in Washington. We vonden overigens de knal oranje bolide op de voorgrond net zo mooi. We staan waarschijnlijk al wat lang te kijken, dus de eigenaar komt er al aan......taxi!?
Een slimme bewaker maakt wat extra geld door mensen vanaf de straat binnen te lokken. Wij trappen erin en we zoeven met zo'n ouderwetse lift met trellis deur naar het dakterras en worden beloond met een prachtig uitzicht rondom. Slechts voor 2 CUC!
Je ziet ze in allerlei soorten en maten. Typico Havana/Cuba.
Uit de oude doos, wie o wie...., onze Ost Mobiel waar we in rondtoeren.
Rosario de Cuba, het optreden van de Buena Vista Social Club. De sound of Cuba.
De grande dame van de avond. Ze genoot er zelf met volle teugen van. De Cubaan groeit op met muziek en de bands die we overal horen spelen bijzonder makkelijk.
Zijn we net 1 dag in de juni maand cq het begin van het officiele Hurricane seizoen, worden we al opgeschrikt door een email die we ontvangen:
Atlantic Tropical Weather Discussion
Issued: Sunday, June 1, 2014 7:55 am EDT/6:55 am CDT
Today Is The First Day Of The 2014 Atlantic Hurricane Season & There Is Already An Area To Monitor In The Bay Of Campeche
Today Is The First Day Of The 2014 Atlantic Hurricane Season & There Is Already An Area To Monitor In The Bay Of Campeche
"There is currently a trough of low pressure that extends from the Bay of Campeche northward into the southern and central Gulf of Mexico this morning. This is going to be the area to watch throughout this week as the model guidance is pretty consistent now in showing tropical development across the Bay of Campeche or the southern Gulf of Mexico sometime between Wednesday and Sunday".
Direct worden we aan het denken gezet. Wat te doen als het laag een zg. tropical low en eventueel de gevreesde hurricane gaat worden. Liggen we hier goed of moeten we zo snel mogelijk weg richting het zuiden. Het gezonde verstand komt boven gedreven, we gaan het zo goed als mogelijk volgen en dan handelen. De schrik slaat toch wel een beetje om het hart, zijn we te eigenwijs om hier nu nog te zeilen..... Dit gebied staat n.l. bekend als populaire hurricane hang-out, maar zo vroeg in het seizoen is er hier statistisch nog nooit een hurricane geweest. Niets is echter zo veranderlijk als het weer. Inmiddels is wel cycloon Boris vanaf de Pacific het vaste land van Mexico genaderd en opgelost in een normaal lagedrukgebied. Tot op de dag van vandaag, 9 juni, blijft het broeien in de Bay van Campeche (zuid in de Golf van Mexico) en is er volgens de geleerden een 30% kans.
Vers van het land, wil je liever onrijpe mango's? Geen probleem, even de achtertuin in en daar zijn ze.
Met dit in het achterhoofd gaan we misschien toch iets eerder op pad om zo het slechte weer aan de westkant van Cuba te ontlopen. Op dinsdag nog verse groente en fruit halen. Diesel en watertanken zitten weer vol, dus we zijn er klaar voor.
Nog even afrekenen bij de havenmeester, die met een big smile 10% tip op de rekening zet, dit graag contant, de rest van de rekening is voor de staat.
Woensdag in alle vroegte weer "open huis" aan boord van de UnWind, gelukkig zijn het nu maar 2 man van de Guardafrontera die langs komen, zodoende zijn we weer vlot op pad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten