.
Na een paar mooie dagen bij Kenutu verkassen we weer en valt het anker tussen het eiland Kapa en de onbewoonde atol Nuku. Het is net voor 1 nacht, want voor donderdag moeten we terug zijn in Neiafu.
Als we daar woensdagmiddag aankomen is er geen boei meer vrij. Wellicht door de harde wind die er staat zijn vele boten ons voor. De baai zelf is erg diep om te ankeren, maar we vinden een plek met 12 meter diepte en laten daar het anker vallen. We balen wel dat het zo waait, want op donderdag hebben we nl. een dagtrip snorkelen geboekt met bultrug walvissen. Het is een populaire excursie, die we anderhalve week geleden al hebben moeten vastleggen. Hopelijk laten de walvissen zich toch zien met deze wind en wolken!
Het wordt een topdag met "Whales in the wild". Om 07.00 uur gaan we met in totaal 8 man op pad. In de eerste baai hebben we gelijk "beet". We spotten een moeder en kalf en met 4 man gaan we het water in. Moe heeft er niet echt zin in en zwemt gelijk de diepte in met haar jong. Met de boot volgen we het stel, hopend dat ze ergens stil blijven liggen zodat we weer het water in kunnen. Na twee uur volgen en diverse pogingen om het water in te gaan geeft de schipper het op en verleggen we de koers naar het zuiden van de Vava'u eilandengroep. Dit is open zee en behoorlijk onstuimig, maar dan spotten we een waterfontein. Het blijken er 3 te zijn: pa, ma en kind. We krijgen een geweldige show van een springende, ronddraaiende, verzin het maar, dartelend kind. Pa en moe laten zich ook niet kennen en doen net zo hard mee. Prachtig om zo'n volwassen bultrug van +/- 15 meter uit het water te zien komen. Op een gegeven moment blijven ze liggen en kunnen we het water in samen met gids Willy. Pa houdt vanuit de diepte een oogje in het zeil en we kunnen dicht bij moe en kind komen. Toch knap spannend......
Een volwassen bultrug.
Om een idee te geven hoe groot zo'n kleine bultrug kalf is....
Het is mooi geweest, wij gaan ervan door.
Na anderhalf uur houden ze het voor gezien en zwemmen ze weg. Tijd voor ons om richting Hunga te varen, waar we lunchen en kunnen opwarmen. Ondanks de Pacific en onze duikpakken koel je toch behoorlijk af en zijn we blij dat we onze zeiljassen bij ons hebben. Net voor de Faihava passage zien we weer het spuitwerk van een walvis. Het is moeder en een zeer uitbundig kind. Terwijl moe boven de bodem zweeft, komt het kalf nieuwsgierig naar ons toe. Doordat de zee hier ondieper en kalm is kunnen we prachtige foto's maken en genieten van dit natuurfenomeen. Het is een unieke ervaring en prachtige afsluiter van een bijzondere dag, waar we nog lang op terug zullen kijken.
De "berg" Talau wordt bedwongen, ook hier weer een prachtige sage waarom de top zo plat is.
Malo e lelei! We begroeten de vrouw die net terugkomt van haar moeder en vragen of we een foto mogen maken. Dit doet ze graag en ze wil ook weten wie we zijn en waar we vandaan komen. Nederland zegt haar helemaal niets, maar leuk vindt ze het wel. Met een paar klapzoenen zegt ze vaarwel.
Bij Vaka'eitu gaan we samen met de Nederlandse ploeg bij het buitenrif duiken. Het kost een hoop moeite om er te komen, maar helaas valt het duiken tegen. Tja, wat wil je, verwend dat we zijn in de Tuamotu's en Frans Polynesië.
Vaka'eitu wordt voor de komende dagen onze pleisterplaats. Het weer wordt bepaald door de lagedruksystemen, die vanuit Nieuw Zeeland botsen met het warme weer op de Pacific. Zo komt er elke 7 à 10 dagen wel iets over. We liggen prima op ons anker en gebruiken de regenachtige dag om de boot binnen te kuisen. Kastjes worden gesopt en voorraad met blikken gecheckt.
Via het radionet op vrijdag de 18de horen we dat Chili is getroffen door een aardbeving van 8,3. Tevens is er een tsunamiwaarschuwing voor de wateren van Samoa, Tonga en Fiji. Een golf variërend van 30 cm tot 1 meter zou de eilanden gepasseerd zijn. Gelukkig merken we er niets van.
Met het zonnetje varen we naar Hunga Island waar een mooie lagune onze nieuwe ankerplek wordt. Helaas duurt het mooie weer niet lang en valt er in een avond en nacht bijna 100 mm regen. We zouden er groen vanuit slaan.
Snorkelen bij het rif van de Blue Lagoon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten