donderdag 28 september 2017

Lombok & Bali

8 september 2017

We doen weer een overnachttrip naar Lombok, waarbij we het eiland Sumbawa links laten liggen. Niet omdat we het niet mooi vinden -want dat weten we niet- maar de tijd dringt ook nu. We hebben veel stroom tegen en hebben de motor als ondersteuning bij om toch nog een beetje vaart te houden. Dit soort tripjes vinden we niks, maar gelukkig trekt de wind aan en wordt de tocht op zeil voortgezet. We hebben een vrachtboot voor ons en zeilen gedurende de nacht in zijn spoor. We hebben zodoende minder kans op aanvaringen met de FAD's. De nacht en ochtend leggen we zeilend en motorend af. De dag zelf pikken we een goede bries op en zeilen we voordewind richting Pulau Lawang noordoost van Lombok. We maken wel een inschattingsfout door via de NW kant de ankerplaats achter het rif te bereiken, want we krijgen door een combinatie van ondiepte en vernauwing tussen het vaste land en het eiland een enorme klap stroom tegen, waardoor we moeten knokken met de motor behoorlijk bij voor elke mijl. We zijn blij als we achter het rif kunnen kruipen. De kleine ankerplaats wordt samen met een vlot met visser gedeeld. Niels zwaait en geeft een zak chips en een pak appelsap weg, zij blij wij blij.


Op de achtergrond de vulkaan Rinjani.

Bij het krieken van de dag vertrekken we verder naar Medana Bay gelegen op Lombok, weer zo'n 45 Nm verder westwaarts en wederom geen wind, dus motor (weer) bij. Hier vind je een "heuse" marina, wat wil zeggen 3 steigers en een aantal mooringballen. Alles is bezet, dus het anker valt in 20 meter diep water. Naast alle faciliteiten is er een leuke bar/restaurant, waar de zeilers elkaar treffen.
We leveren onze paspoorten in voor de verlenging van ons visum en kunnen deze dan bij de volgende "halte" in Lovina op Bali weer oppikken. Dit zijn de voordelen van het meedoen aan een rally, alles loopt heerlijk soepel en wordt voor je geregeld. 
We plannen een dagje uit en bezoeken de stadjes Sanggigi en Mataram. Allebei toeristisch en druk en maken niet veel indruk. We doen er boodschappen, drinken weer eens een lekkere cappuccino en vinden een slager met uitstekend vlees en het restaurant erbij verkoopt heerlijke porties bitterballen, dus hier moet iets nederlands achter zitten.


Ook op Lombok organiseert de rally weer traditionele dansen en muziek. Elk eiland heeft zijn kleurige kleding en instrumenten. De vrouwen van het nabij gelegen dorp verzorgen het eten en zoals hier gebruikelijk zitten we even later op matten tussen de lokale bevolking te dineren. 

                                   

Tollen, een heuse sport hier.



Voor de kust van Lombok liggen de Gili eilanden: Gili Air, Gili Meno en Gili Trewangan. Bij het laatste eiland gaan we duiken en worden we door de duikschool bij onze ankerplek opgepikt. Het duiken en dus de onderwater wereld valt hier, na wat we allemaal al hebben gezien, tegen. Van het koraal is weinig over, omdat de vissers in het verleden springstof hebben gebruikt om te vissen. Lekker makkelijk toch! 
Wel zien we ontzettend veel schildpadden, in allerlei soorten en maten. Tussen de duiken door komen we terug op Gili T, wat de Indonesische tegenhanger van Ibiza is. We liggen heerlijk ouderwets op zonnebedden, kijken om ons heen en eten weer Europees. De jonge toerist heden ten dagen is gespierd, heeft geen borsthaar en veel tatoeages, kijken arrogant en/of cool, hebben (te) kleine bikinis aan en voelen zich heel wat. Maar bovenal hebben ze vooral veel aandacht voor hun SMART phone. Stel je eens voor: je mist een snapchat of facebook post, terwijl je op vakantie bent en weg is je populariteit onder je facebook "vrienden"........

De afstand naar Bali is met de huidige weinig wind net te lang om in één dag te doen, maar gelukkig vinden we voor de nacht een ondiepe plek langs de noordoost kust. Het anker valt voor een klein gehucht met een strand vol vissers bootjes. Zodra de zon zakt vertrekken de eenpersoons bootjes naar zee. Het stelt niets voor, een kano met zijspan plus motor en op de achtersteven een batterij aan spaarlampen en dat is het! Zodra het donker is zien we aan de horizon één lange rits met lichtjes. Ondanks dat we op deze plek wat rollen met de boot, zijn we blij dat we voor anker liggen en niet door deze groep vissers hoeven te manoevreren.
De volgende dag wordt de reis voortgezet en valt het anker bij Lovina (Noord Bali). Ik heb het even gehad met het jagen en jachten en blijft die middag aan boord, terwijl Niels de wal op gaat op zoek naar de plek waar men kroketten en puntzak friet verkopen. We doen zoveel indrukken op en zijn voor mijn gevoel continue op pad. De nacht passages tussen de bestemmingen waar we normaal uitrusten, zijn nu door de vele vissersboten meer gestresst en je staat continue op de uitkijk.
Een middagje voor mijzelf doet goed en 's avonds verkennen we het drukke toeristische stadje. Er is een festival aan de gang en langs het strand zijn verschillende podia met DJ's en bands. Door het volume en ligging in de baai en aan het strand "genieten" we tegelijkertijd van een Rockband, Techno DJ en traditionele muziek tot een uur of 12. Het is echter maar een paar dagen en voor de afwisseling weer wat anders zullen we maar zeggen. Je hoeft tenslotte niet te blijven en kunt ook weg varen.


Bij elk huis of winkel vind je wel een altaar met bloemen en wierook.


De Jimmy Hendrix muziekschool wordt op advies van de Betty Boop bezocht.


Bali is overwegend Hindu. Overal zie je altaren, groot en klein, en vind je offerande in de vorm van wierook, bloemen of voedsel. Met de Rally gaan we een dag naar het dorp Sudaji, waar we hartelijk worden ontvangen met muziek en dans door de bewoners. Er wordt koffie geschonken met allerlei zoetigheden. In kleine groepen bezoeken we de rijstvelden, waar voor weinig geld hard gewerkt moet worden. Door het dorp loopt een kanaal met aftappunten om de rijstvelden te irrigeren. Prachtige Hindu tempels, oud en nieuw. Bedrijfjes waar de houten altaren worden gemaakt en natuurlijk ontbreken de traditionele dansen niet. 


Het lijkt of het hele dorp is uitgelopen voor ons.













                                 










Leden van een doofstomme dansgroep.

Even buiten Lovina vind je het paleis van de sultan en sinds kort is dit opengesteld voor het publiek. We worden rondgeleid door de kleinzoon van de laatste sultan. Ook op hetzelfde grondgebied is de bibliotheek, waar oude manuscripten worden bewaard en gekopieerd.

                                  




Manuscripten, in het Indonesisch lontor genoemd, op bamboe. Het is monnikenwerk, met een mesje wordt de tekst of tekening in het hout gekrast en later met een verkoolde noot er over gewreven, waardoor de tekst opkomt.
Inmiddels liggen de paspoorten met nieuwe stempels erin klaar en na een laatste "galadiner" op het strand met optreden zijn we weer klaar om Bali te verlaten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten