dinsdag 19 augustus 2014

Guatemala

Juli 2014


Rio Dulce

Inmiddels zijn we alweer ruim anderhalf jaar op pad. Toen we ons personeel vertelden van onze reisplannen waren de vragen niet van de lucht. Vragen zoals: Stoppen jullie met varen als je moet slapen, hoe moet het met de boodschappen, maar ook wie knipt jullie haar? Op de eerste vraag: op zee lopen we een wachtsysteem van 3 uur op en 3 uur af. Het is dan ook om en om slapen.

Niels is sinds dag 1 in de capabele handen van kapster Mar, met tondeuse en schaar lukt het eigenlijk best wel goed. In Cuba voor het eerst een herenkapper bezocht, resultaat was kort Amerikaans en geen blonde lok meer te bekennen.

Mar is een ander verhaal, kort haar is leuk,maar betekent wel elke 4 a 5 weken een knipbeurt, want als Mar d'r haer niet goed zit.... Kortom, zo kom ik nog weleens in de diverse salons, wat in sommige gevallen wel een heel groot woord is. In Brazilie was het makkelijk verdiend, net een puntje eraf, en ik stond weer op straat. Op Cariacou werd ik voor de tv gezet, zodat Glenda, groot en zwart, wel de film "Man in Black" kon volgen, maar knippen deed ze goed. Philippe, erg gay, op St. Martin, gaf mij une coiffure fĂ©minin. In de Bahamas waren er 2 enthousiaste mede cruisers, die een coupe soleil gingen uitproberen. Na 3 uur zitten met zo'n badmuts op mijn hoofd, waren zij het goed zat en ik gekookt. Resultaat errug blond. Nu ruim anderhalve maand verder begin ik volgens Niels coupe Wilders te krijgen, dus tijd om een kapper in Fronteras te vinden. Voor €4 is deze coupe verruild voor een coupe SGP, kort en geen uitgroei meer te bekennen. Misschien toch het haar laten groeien.....Ons uitzicht voor de komende maanden.

Voor ons vertrek naar Nederland maken we de boot "winterklaar". Grote schoonmaak: motorcompartiment, generator, olie, kastjes, onder de vloerplaten en de garage. Het is dik in de 30 graden, dus gratis sauna. De zeilen worden afgespoten met zoetwater en behalve het grootzeil bergen we alles op in de boot. 


De hoofdstraat in Fronteras, op deze snelweg rijdt van alles rond: Tuktuks, bussen en veevervoer. Vooral bij de laatste is het oppassen, voor je het weet krijg je een lading stront over je heen.

Via het radionet horen we van Freddy's friends. Dit is een varken, wat rond scharrelt bij Pam. Door een uit de hand gelopen hobby lopen hier 22 katten, vosjes en de nodige honden rond. Ook heeft ze paarden, waarmee we op pad gaan door het achterland. 


Freddy -deels verlamd en niet als bacon verwerkt- heeft een mooi plekje bij Pam.


Katten en vosjes, het is een grote beestenbende.

                  


Het is duidelijk dat we in het regenseizoen zitten, met name 's nachts komt het met bakken uit de lucht. Een zijrivier van de Rio is behoorlijk gestegen en we kunnen er niet doorheen. 


Hier zijn geen regenpak of lieslaarzen tegenop gewassen. Broek en schoenen uit en gewoon gaan.


Cowboy Nelis met een Nederlandse achtergrond.

Net als we de vluchten naar Nederland boeken horen we het nieuws over het neerhalen van de MH17. We zien de trieste beelden via BBC World. Later horen we wat voor een impact het heeft in Nederland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten