dinsdag 23 september 2014

Het leven op de Rio

September 2014

Bijna weer een maand voorbij en het leventje op de Rio kabbelt rustig door. Het weer blijft vochtig en tropisch warm. Het is de regentijd, dus met regelmatig een bui met de nodige onweer. Binnenin de boot is het gemiddeld tussen de 26 (koel....) en 35 graden. Helaas geen airco aan boord, maar de aanschaf van een hele grote fan maakt de warmte een stuk dragelijker. Bijkomend voordeel: de wind ervan zorgt dat er minder muggen aan boord blijven logeren! Behalve onder de klamboe boven het bed.... Hoe ze erin komen geen idee, maar het is altijd prijsschieten voor die krengen. Pas in de ochtend ontdekken we ze, slaan ze dood en zitten vol met bloed. Snap eerlijk gezegd totaal niet de functie van een mug in de natuur, anders dan ons lopen neten!

We zijn druk met allerlei kleine klusjes, die soms zo eenvoudig lijken, maar van het een komt het ander en voor je het weet ben je weer een dag verder. Tot groot geluk van Mar is het project bijboot eindelijk klaar, incl. een nieuwe hoes voor de motor en de externe benzinetank. Zoals voor heel veel zeilers is de bijboot onmisbaar en zijn we niet de enige die lopen te tobben met het motortje. De ene keer water in de benzine, verstopte leiding etc.etc. en dan lig je te dobberen in het midden van de rivier. Door de externe benzinetank hopen we dat dit nu verleden tijd is.


      Een eenmalig Rodermond design!

Inmiddels heeft Niels alle electrische onderdelen voorbereid en geinstalleerd voor de nieuwe windgenerator die we hebben meegenomen uit Nederland. Het wachten is alleen op de lasser, die het RVS gaat doen. Het lijkt een beetje op Zuid Afrika, want natuurlijk is het las-apparaat kapot en moet de nieuwe uit de States komen. Ach, we hebben nog wat tijd...


        Het gerestaureerde fort/kasteel San Felipe om de hoek.

Iets verder op de rivier ligt Castillo San Felipe, een mooi onderhouden fort. De rivier gaat hier over in het Lago de Izabal. Het meer is het grootste meer van Guatemala. Het is ongeveer 48 kilometer lang en 24 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 589,6 km². 
   
Ik lijk niet erg ontspannen (zie tenen....), maar het duurde waarschijnlijk weer te lang voordat Niels de foto nam!


       Het kasteel met op de achtergrond Lago de Izabal

Op 15 september viert Guatemala Independence Day en ook in Fronteras wordt dit gevierd. Het is een lang weekend en dit merk je direct op het water. De motorboten, groot en klein, komen uit hun stalling, en de eigenaren showen met hun speeltje. Ze zien er tiptop uit, wat ook niet anders kan, want elke dag komt er een ploeg om de boel te lappen en poetsen. De jetskies "showen" hun kunsten, het liefst lekker langs onze boot.
Er is een kinderparade, van klein tot groter, gekleed in schooluniformen, klederdracht en "ronde" missen. Op de dag zelf neemt de Bomberos (Brandweer) het voortouw en met een hoop kabaal leiden zij de optocht door de hoofdstraat. Ook nu wordt de Guatemalaanse vlag trots gedragen. Het is een prachtig gezicht met name de traditionele kleding! 


    
     De Bomberos gaan voorop in de Parade.

                         


Helemaal verlegen voor de foto. Linksboven zie je nog net de weg die over de rivier gaat.


      De trotse Missen


Wat kleren en haren betreft is alles prima verzorgd.

Het is gelukkig niet alleen klussen, ook sun downers en etentjes met de Betty Boop en de Baros. Peddelen met een geleende kano op een zijrivier, maar helemaal waterdicht was die niet, dus dat hadden we zo bekeken.


Indiana Jones...

Op pad naar Perico, Ad en Marian in hun "Boop Sloop".


Dit kwam zomaar uit de lucht vallen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten