donderdag 19 februari 2015

Cartagena, Colombia

4 februari - 11 februari 2015

Cartagena, die stad stond nog op ons lijstje, maar wat doe je als de wind uit de verkeerde hoek blijft waaien? Gelukkig zijn er meerdere wegen, die in dit geval naar Cartagena leiden. Vanuit Panama, Colon, gaat er een veredelde Italiaanse cruiseboot 2 x per week heen en weer. 
Via internet geboekt en zodoende zaten we een dag later op de SNAV Adriatico. Cruisen klinkt luxe, maar aangezien we toch op ons budget moeten letten werden het Pullman stoelen ipv een eigen cabine met zeezicht. Dit mocht de pret niet drukken en zo relaxed als nu hebben we nog nooit 300 zeemijlen gedaan.


Colon, Ferry Expresse SNAV Adriatico

Om bij de cruise terminal in Colon te komen pakken we op aanraden een taxi. Het is nl niet een beste buurt waar we doorheen moeten. Vanaf 15.30 uur mochten we in de rij staan om de bagage af te leveren en in te checken. Officieel kunnen er 1300 personen en 500 auto's mee aan boord, maar dit keer was het erg rustig. Ik ben ook benieuwd hoe lang dit levensvatbaar is. Er zijn diverse restaurants, bars, entertainment en live-muziek aan boord, dus hoeven we ons niet te vervelen.
Bij het vertrek in de donker zien we de diverse betonningen. Leuk om te zien en jezelf te testen zonder enig risico/gevolg als je het mis hebt.......


We proosten alvast op Sijnie (mijn zus) haar verjaardag! Op de achtergrond Colon.

De oversteek duurt 18 uur, de wind -zoals eerder geschreven- staat tegen en er staat een behoorlijke deining. Nu is dat een peuleschil voor deze loebak, maar onbewust slinger je in de wandelgangen van links naar rechts. Al met al zijn we 24 uur verder voor we vast liggen en weer ingeklaard zijn.
Natuurlijk worden we weer "genaaid" als we een taxi nemen naar onze "casa" welke in het oude gedeelte van Cartagena ligt. Ondanks het afpingelen, betalen we als "Gringo" -blijkt ook later als we terug gaan en de helft betalen- weer teveel. "It's all in the game", maar het hoort er allemaal biij.


   Ja, dit is een makkie om de oceaan over te steken vanaf de ligstoel.


De skyline van Cartagena, een stad die behoorlijk aan de weg timmert qua toerisme. 
Men is ook blij om van het FARC juk af te zijn en men investeert weer.

De oude wijk Getsemani, ooit in vroeger tijden de buurt voor de kleine eenmans bedrijfjes, die de Marine kazerne aan de overkant bedienden, wordt nu behoorlijk opgeknapt. Een gloednieuw conventie centrum met luxe winkels, maar gelukkig ook nog de oude ambachtelijke houtzaken, waar oud weer een nieuw leven krijgt. Ook onze B&B "Casa Blanca" ligt in deze wijk. De oude stadswal is nog volledig intact en omheint het historische gedeelte. De eerste 2 dagen lopen we het vuur uit onze sloffen, zien we de oude gebouwen, bezoeken we musea en lopen door de kleine straatjes met hun restaurantjes, waar we heerlijk eten. Lekkere cappuccino's in de morgen: we zijn weer helemaal blij. We laten ons rondrijden met de welbekende rode "topless" bus, maar dit was eigenlijk overbodig want het meeste hadden we al gezien.
De boottripjes naar Playa Blanca en de Rosario eilanden laten we voor wat het is. Achteraf zijn we heel blij, want bij de pier is het een grote mensenmassa. Allemaal hopen ze op een omgeving à la Blue Lagoon, maar dat valt letterlijk en figuurlijk in het water met nog een paar 100 man om je heen.
Boca Grande, een soort van kunstmatig eiland wat vast zit aan de oude stad is een opeen stapeling van hoge flatgebouwen, nieuwbouw en winkelcentra. Af en toe zie je een klein huis, wat nog niet over de streep is getrokken voor het grote geld. Het is geen mooie wijk, maar de Colombiaan ziet het als een teken van vooruitgang. Maar ja, dat hoeft niet altijd mooi te zijn.
Na 5 nachten zit het er weer op en brengt de Adriatico ons weer terug naar Colon. Het wordt een lange zit, rondom snurkende mensen en wij natuurlijk klaarwakker! Wat kan een nacht dan lang duren. 

Bij aankomst in Colon duurt het een eeuwigheid om door de douane te komen. Er zijn 4 balies, waarvan er 1 voor de enorme rij buitenlanders is en 3 voor de lokalen. Kortom, 2 uur later zijn we aan de beurt.


De buurt Getsemani, waar onze tijdelijke "Casa" ligt.


Hij kon het lonken niet laten... vanuit Castillo San Felipe.Puerto del Relos

                               

Pedro de Heredia, de grondlegger van Cartagena.

                              
    
Iglesia San Pedro Claver


Nu gesloten, maar zaterdag was er een grootse trouwerij in deze kerk.


Prachtige straten met kleurrijke balkonnen.


De foto ging niet van harte, maar kleurrijk was het zeker.


De stadswallen rondom de stad en Mar onder de Colombiaanse vlag.

Museo del Oro, urnen.


Traditionele sieraden van de Zanu bevolking.

                           

Boca Grande, het Miami van Colombia. Torenflats, nieuwbouw en winkels.


Club Nautico een marina in verval, maar wordt nu weer helemaal opgeknapt.


Plaza de San Pedro by night.


Zaterdagavond is favoriet voor de trouwerijen 


Muziek in de nacht


Overal in de oude stad vind je dit soort sculpturen.
                               

Castillo San Felipe


Uitzicht over de wijken Manga en Pie de la Popa.


De driekleur van Colombia.


Weer terug op pad naar Panama: vlak zeetje, zon en zeilboekje. Dit is ook cruisen....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten