maandag 18 mei 2015

Terugblik passage Galapagos-Gambier

19 april - 6 mei 2015


De geplotte 12.00 uur posities tijdens de oversteek van Galapagos naar Gambier.

Oversteek van Galapagos naar Gambier 17 dagen
Mijlen: 2935 Nm = 5435 kilometer
Daggemiddelde: 173 Nm, max. 204 Nm.
Stroom: over het hele traject net 4 uur mee.
Gemiddelde snelheid: 7,3 knoop, max. 13,1 knoop.
Windrichting: Zuidoost 100 tot 130 graden. De laatste 2 dagen draaide de wind naar het noordoosten.
Windsnelheid: 12-25 kn. Uitschieters in buien 28 kn.

Frans Polynesië beslaat een oppervlakte zo groot als West Europa. De 130 eilanden zijn onderverdeeld in de Society eilanden, Marquesas, Tuamotu Archipelago, Gambier en Austral eilanden.
Gambier ligt in de meest zuidoostelijk hoek en daarom minder bezocht dan de Marquesas, die op de route liggen bij vertrek van bv. de Galapagos eilanden. 
Gambier zullen we als eerste bezoeken, daarna naar de Tuamotu's ook wel de dangerous Archipelago genoemd vanwege de vele riffen. Als laatste de Society eilanden met Tahiti.
Gambier omvat 5 vulkanische eilanden, 18 laagliggende eilanden en motus, omgeven door een rif in de vorm van een diamant. Deels zichtbaar, maar grotendeels onderwater. Het grote voordeel is dat de uitstroom van water door de passen niet zo extreem is.
Mangareva is het grootste eiland met Mount Duff als hoogste punt (441 mtr.). In het dorp Rikitea vind je de Gendamerie, winkels en kerken. Hoe klein de andere eilanden ook zijn, kerken vind je overal. Dit is te danken aan de komst in 1834 van de Katholieke broeders Laval en Caret.
De kleinere eilanden Aukena, Akamaru, Makapu, Kamaka en de omliggende motus zijn nauwelijks of niet bewoond. Motu Totegegie aan de buitenkant heeft als enige een vliegveld(je). De parel industrie is de grootste bron van inkomsten en later waren het de Fransen, die een boost aan Gambier gaven, door de nucleaire testen in Morurao en Fangataufa tussen 1960 en 1996 en o.a. Gambier als uitvalsbasis gebruikten.
Gelukkig zijn die tijden over en zijn het nu weer de parelkwekerijen die voor de inkomsten zorgen. De gekweekte grijsgroene parel heeft de mooie naam: Daughter of Pinctada Margaritifera var Cumingi 
( heb ik niet van mezelf...... )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten