donderdag 10 september 2015

Tonga, Vava'u I

1 - 9 september 2015

Er is weer een lagedrukgebied in aantocht. Om niet gevangen te raken op Niuatoputapu vertrekken we op maandagochtend richting Vava'u. In de vroege morgen zien we de Betty Boop en later de Tara voor ons vertrekken. De laatste met hun vrienden, die we hopelijk weer zullen zien in Vava'u.
Vava'u is de bovenste eilandengroep van het Koninkrijk Tonga en ligt weer 160 Nm naar het zuiden. Het wordt een pittig tochtje met wind op de kop en behoorlijke deining. Gelukkig is het maar 1 nacht op zee. Later neemt de wind wat af en krimpt hij naar het oosten, wat voor ons wat prettiger varen is.
We komen echter iets te vroeg aan en varen op het laatst zonder zeil om te zorgen dat we met daglicht de ankerplaats bij Neiafu bereiken.


De ankerplek bij Neiafu. 

Het dorpje zelf stelt niet veel voor. De supermarkten worden gerund door stoïcijnse Chinesen, maar er is gelukkig wel een redelijk uitgebreide groente en fruit markt. Er zijn allerlei restaurantjes combi internetcafes aan de waterkant, waarvan de eigenaars meestal ex-zeilers zijn die hier zijn blijven steken. Er zijn diverse wasserettes en gemak dient de mens, dus deze wordt lekker weggebracht. Dit geeft altijd zo'n luxe gevoel om alles weer schoon en fris terug te krijgen i.p.v. allemaal wasgoed verspreid over de boot opgehangen. 


We ontmoeten Menno van de Kairos weer en kletsen lekker bij met wederzijdse verhalen bij Café Mango. 


De jongere mensen lopen er modern bij, maar de ouderen dragen over hun meestal zwarte kleding de pandana matten. Ook hier een schooluniform, de jongens in lange rok compleet met mat. Let ook op de recycle bin!


De ankerplek Port Maurelle.


The Swallows Cave, waar het ontzettend gaaf snorkelen is.


Vava'u wordt ook wel het "Loosdrecht" van de Pacific genoemd. Overal zijn er eilanden, groot en klein, met prachtige ankerplekken, die we de komende tijd gaan ontdekken. Het varen is eenvoudig daar de afstanden kort zijn en het vaargebied beschut. Wel is het opletten geblazen t.a.v. de navigatie. De kaarten zijn niet altijd correct. Veel doen we dus op het oog. Met de zon in de rug is de diepte goed te zien. Vanaf Port Maurelle gaan we samen met Menno in het bijbootje naar de Swallows Cave. We zien niet honderden, maar duizenden visjes. Het is net alsof je naar een echo van een zwangere vrouw kijkt of er zelf in zwemt!


Onderweg naar ankerplek Kenutu.


Zonsopkomst bij Kenutu.

Kenutu is een onbewoond eiland aan de oostzijde van Vava'u. Het is mooi liggen in het azuurblauwe water. Helaas is er van het koraal weinig meer over, maar met snorkelen is er altijd wel weer wat nieuws te zien. Het is niet duidelijk waarom er zo weinig koraal is. Een paar jaar terug zijn hier wel een Tsunami en een hurricane overheen gekomen, dus wellicht is dat de oorzaak.
 

Blauwe zeesterren.


Deze moet nog een naam krijgen, wordt aan gewerkt.

                    

Een overijverig iemand heeft een heel bouwwerk van takken gemaakt en we hebben een "Seat with a view!"


Jut en Jul op ontdekkingstocht.


Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten