vrijdag 16 mei 2014

Acklins Island, Crooked Island, Conception Island & Long Island

6 t/m 14 mei 2014

De eilanden die we nu gaan bezoeken zijn nauwelijks of niet bewoond en samen met de Khaya Moya en Wandering Star zijn we vaak de enige boten. De kleur van het water blijft je verbazen, de hoeveelheid soorten blauw en groen is niet te beschrijven. De enige bezigheden zijn het strand afstruinen, snorkelen, vliegeren, of de dingy pakken om naar een ander baaitje of kreek te motoren. Natuurlijk ontbreken de braais en de sundowners niet. Kortom, wat hebben we nog meer te wensen.....

Het verschil met onze vorige Carieb bestemmingen is wel dat we veel meer met het weer bezig zijn en het plannen van onze route daar omheen. De Bahamas zijn lage eilanden, omringt door riffen en ondiep water. Waar lig je beschut, is het diep genoeg, kun je door het rif (een Cut) komen en met welke windrichting krijg je te maken?


De niet te missen Umbrella Rock bij de ingang van het rif bij Attwood Harbour, Acklins Island.


Beach combing, schelpen in allerlei soorten en maten.


Attwood harbour op Acklins Island. Goed beschut.


's Morgensvroeg luisteren we naar Chris Parker, Marine Weather Centre, via de SSB.

Dan eindelijk heeft Niels beet en kunnen we John West in de kast laten. We verlaten Crooked Island in het midden van de nacht rond 3 uur om richting Conception Island te gaan. Het is een pittig tochtje met veel wind en een vervelende deining. Je merkt dat verderop in het oosten veel wind staat en de Atlantische Oceaan kan lekker opbouwen.
Op Conception Island liggen we een paar dagen in afwachting van de eerste Tropical Wave in het seizoen, die vanuit het oosten komt en richting Cuba gaat. Op een paar zware buien met wind na valt het allemaal wel mee. Een Tropical Wave kan evt. uitgroeien tot een Tropical Storm en in het allerergste geval een Hurricane. Het zeewater moet warm genoeg zijn om een Hurricane te laten onstaan en het theoretische seizoen begint vanaf 1 Juni. Wij willen rond die tijd de oversteek maken van de Bimini Eilanden naar Havana, Cuba. Dit wil niet zeggen dat we dan uit de  hurricane belt zijn.


Conception Island, een onbewoond Marine Park aan de oostkant van de Bahamas.
Het rif strekt zich nog 4 NM naar het noorden uit, waar je prachtig kunt snorkelen.


Prachtig snorkelen bij West Cay, Conception Island. Het koraal is nog volledig intact.


Koraal wat nog zo groeit en niet is afgebroken door de mens of het weer, zie je niet veel meer. Dit is slechts in een paar meter diep water.Een vette bui (squall) boven Conception Island, net voor vertrek naar Long Island.

We breken de tocht naar George Town op de Exumas in tweeen en laten het anker vallen in Calabash Bay, Long Island. Net voor we het rif door moeten, wordt het zicht minder door een zware squall en krijgen we in een keer veel regen en wind over ons heen. Het bewolkte weer maakt het niet makkelijk om de ondieptes en "bommies" te zien en je vaart blind op de kaart. We halen voor de zekerheid de kiel  omhoog. Het anker wil niet goed pakken op de koraal platen en pas bij de 2e keer houdt het. Toch zijn we er niet gelukkig mee, je hoort nl. de ketting over de harde bodem krassen en vlak naast ons is een "bommie", die weliswaar diep genoeg ligt, maar de ankerketting kan er omheen verstrikt raken. Dan maar weer ankerop en we verkassen dichter onder de kust, waar we zand aantreffen. Ons Delta anker is prima op zandbodems (veel minder in modder) en het anker pakt gelijk. Voor Niels betekent al dit anker op en af, dat hij elke keer het water in moet om het anker te checken of het goed ligt en is ingegraven. Het geeft ons een goed gevoel als we dit doen. De warme chocolademelk met slagroom (uit een spuitbus) is dan ook een welkome traktatie als we eindelijk goed liggen en Niels verkleumd het water uit komt. 's Avonds hebben we zuurkool met worst op het menu! Niet voor te stellen dat we in de Bahamas zijn.


Galliot Cay, Long Island, waar we met de bijboot de kreek afstruinen en regelmatig moeten "kluunen".


Met een beetje fantasie zouden dit de Wadden kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten