maandag 27 oktober 2014

Tikal & Flores

20-24 oktober 2014

We krijgen het voor elkaar om op een nationale feestdag op pad te gaan. Gelukkig hier geen taferelen a la Nederland met overvolle woonboulevards, maar wel een tjokvolle bus. Richting het noorden rijden weer andere busmaatschappijen, waar vooraf reserveren niet mogelijk is. In de zg. 2e klas bus, is het gewoon wie het eerst komt.... en wij waren niet de eerste. Kortom, de eerste 1,5 uur staande receptie. Gelukkig dunt het dan uit en kunnen we de resterende 3 uur zitten. We gaan samen met Ad en Marianne naar Tikal, een voormalige stad van de Maya's. Het ligt in de grootste provincie van Guatemala, El Peten met als hoofdstad Flores. 
Bij aankomst in Santa Elena is de beloofde "Chickenbus" nergens te bekennen. Een slimme taxichauffeur ziet handel en zodoende scheuren we even later met een normale taxi de laatste 60 km naar Tikal. 
We gaan direct op pad om zo nog een zonsondergang mee te pakken. Door een naderende bui hebben we prachtige foto's, maar als verzopen katten komen we weer thuis.
Tikal, ook wel Yax Mutal genoemd, is een van de oudste Maya sites in Guatemala. Het ontwikkelde zich tot een van de meest invloedrijke steden. In hoogtij dagen was het bevolkt door bijna 100.000 mensen. De Maya's waren hun tijd ver vooruit, zo hadden ze hun eigen kalender, astronomie, schrijfsysteem en architectuur. Prachtige namen, zoals Ah Cacau ( Heer Chocolate) en zijn aartsrivaal Calakmul. Maar aan dit alles komt een eind. Droogte, voedsel tekort en oorlog zorgt voor de te neer gang.
Nu zijn de tempel piramides overgenomen door het oerwoud, hoor je de howler monkeys en voel je je een beetje Indiana Jones. Sinds 1979 is het een UNESCO Cultureel Erfgoed en wordt er van alles gerestaureerd.
De volgende dag gaan we weer vroeg op pad. Elke tempel wordt gezien of beklommen en zien we vanaf tempel IV de nummers I en II boven het oerwoud uitsteken.



En maar blijven lachen, nog 4 uur te gaan.....








                 

De ceiba-boom (of kapokboom) was de heilige boom van de Maya's. Deze bomen kunnen tot wel 40 meter hoog worden. De boom symboliseert de 13 lagen in de hemel, de aardbodem en de 9 niveaus van de onderwereld volgens de Maya's.


Achter de muren bevindt zich de Centrale Akropolis.


Tempel I of de Tempel van de Grote Jaguar.





De Noord Acropolis aan het Grote Plein.


Zal het ooit droog worden.......





We hebben er weer zin an.


Een van de Tweeling Piramides met de altaars

                             

Love letters from the past









Tempel IV in de steigers.


Vanaf 65 meter is dit het uitzicht vanaf Tempel IV. Vooruit zie je Tempel I en II.


Vier op een rij


Het Grote Plein


Tempel van de Grote Jaguar.


Tempel van de Maskers.


De Centrale Akropolis





De zeven tempels.


Aankomst in Flores, onze Posada Estudentes.


Lago de Peten Itza.


Het snoepje van de week.


Ook hier eist de regentijd zijn tol. Het waterpeil was 2.86 hoger dan normaal.


Als een vis in het water.

                              




Natuurlijk mag een boottochtje niet ontbreken.





Flores vanaf het water. Het is een klomp huizen op een eiland, je loopt in een kwartier het hele dorp rond.


De verbinding naar het vaste land.





Sunset met een sun downer.


De smalle glob richting de kerk.







                           




     



































Geen opmerkingen:

Een reactie posten