zondag 2 november 2014

Sempango, Chimaltenango

31 oktober & 1 november 2014

Dia de Todos los Santo

De dag van de doden is de meest belangrijke nationale feestdag in Guatemala. Op 1 november worden de doden feestelijk herdacht. De Guatemalteken maken dan grote vliegers, waarvan helaas de meesten als pronkstuk aan de grond blijven staan. Aan de staart van deze kleurrijke vliegers hangen berichten voor de doden. Graven worden versierd met bloemen en familie en vrienden komen op de begraafplaatsen bijeen om met elkaar te eten en de overledenen te herdenken. 
In Sumpango, Chimaltenango, wordt het elk jaar grootst aangepakt en wij wilden daar graag bij zijn. Maar daar moet je dan wel wat voor over hebben, want het ligt niet naast de deur. We boeken de twee daagse trip via het lokale reisbureau, wat achteraf geen succes was. In de luxe mini van, meer een veredelde bus, was het weer krap zitten en die zit was een hele lange.
En route gaan we langs de "relief map", een soort van park waar de plattegrond van Guatemala in 3D wordt uitgebeeld en je van bovenaf kunt bekijken. 
Meer dan eens is de chauffeur de weg kwijt en raken we verstrikt in het drukke verkeer. Het hele programma loopt verschrikkelijk in de soep. Na de lunch, die we ergens na vijven geserveerd krijgen, staat er nog een Maya ritueel op het programma. We krijgen aan de hand van onze geboortedatum een eigen Nawal, dit is een Maya teken, naam en kleur. 
Op pad naar onze finca is het gaan regenen en aangezien we op dik 2000 meter zitten is het behoorlijk koud. De klok staat inmiddels op 21.30 als we bij onze finca aankomen. Het geboekte diner staat in aangepaste vorm op een buffet, personeel zit al thuis en het enige wat nog warm is, zijn de frietjes op de spiritusbrander. Met hangen en wurgen kunnen we nog een slaapmutsje bestellen. 
Op 1 november rijden we naar Sumpango, waar het al een drukte van belang is. Het voetbalveld staat vol met vliegers, barriletes genaamd. Er zijn grote en kleine vliegers. De grote kunnen een diameter van wel 20 meter hebben. Ze zijn gemaakt van papier en zware bamboestokken en het kan maanden duren voordat ze klaar zijn. Helaas is er niet veel wind en alleen de kleinere vliegers gaan de lucht in. 


Drukte in Guatemala City


Zo'n klein grappig opdondertje


Een soort van Madurodam, maar dan anders. Guatemala in relief uitgebeeld.


Spring maar achterop, gaat in ieder geval sneller dan de rest.


Het Maya ritueel.


Niels en Ad blijken dezelfde Nawal te hebben en Dona Paula maakt er een mooi verhaal van. 

                             
Finca Loma, een prachtige lodge, waar we tekort kunnen zijn.


Onze luxury van.


Dit ga je krijgen als je na uren bussen wordt vrijgelaten.


Cocina local


Mais blijkt in 40 kleuren voor te komen.


Nog snel een vlieger kopen.

We waren niet de enige...
                         


                        


             


1 opmerking:

  1. Mooie belevenissen ! Geweldige foto's! Blijf genieten!
    Lieve groeten Maarten en Thea

    BeantwoordenVerwijderen