vrijdag 30 oktober 2015

Tonga, Tongatapu

23 - 27 oktober 2015

Onderweg naar Nukualofa, Tongatapu, hebben we dan eindelijk beet! Na eindeloos debatteren over de lure, hengel, hoeveel lijn en lood is het raak. Volgens ons is het een Blue Fin tonijn(tje), dus vanavond sashimi bij de borrel. Ook de Bounty en TARA hebben onderweg beet, beiden een Mahi Mahi. Na een heerlijke zeiltocht valt het anker achter Pangaimotu, waar Big Mama in de gelijknamige jachtclub de scepter zwaait. Daar ligt de Betty Boop al een week voor anker en tijdens de Sundowner kletsen we met z'n allen onder het genot van allerlei sashimi's en een lekkere NZ Sauvignon Blanc bij.


We liggen inmiddels alweer een paar dagen bij Pangaimotu, waar het aantal zeilboten inmiddels tot 30 is gegroeid. Big Mama doet goede zaken, je kunt er je vuile wasgoed kwijt, gasfles wordt gevuld en diesel besteld. Hét gesprek onder de boten is het vertrek naar Nieuw Zeeland, iedereen heeft zo zijn eigen idee. Voorlopig ligt iedereen geparkeerd, aangezien er weinig wind onderweg is en een lagedrukgebied bij NZ.


Yacht Club Big Mama

Met het pontje van Big Mama gaan we naar de overkant de stad Nukualofa in. Het doet denken aan Apia, Samoa. In de stad hangen nog volop foto's van de koning Tupou VI en zijn vrouw, die dit jaar tot nieuw koningspaar zijn gekroond. 
De plaatselijke supermarkt is redelijk gesorteerd en we kunnen eindelijk weer kaas, koek en snaai kopen. Ook een voorproefje van de Nieuw Zeelandse wijnen kunnen we niet weerstaan en gaan er vast diverse wijntjes mee aan boord om voor te proeven. Niels spot een yoghurtmaker, die stond op de lijst om in NZ aan te schaffen, dus die gaat ook de kar in. Er is een uitgebreide groente en fruitmarkt en bij café "Friends" wordt cappuccino met taart genomen.


Wachten op de pont

Tijdens het weekend is er bij Big Mama hoog bezoek. De koningin moeder verblijft op de motu en de kleinkinderen komen op bezoek. Hier geen last van beveiliging, alles relaxed. We ontmoeten de Nederlandse Jerry (Jan), die al jaren in den vreemde woont. Hij hoort ons Nederlands praten, wat voor hem aanleiding is om een praatje te komen maken. Hij blijkt een persoonlijke vriend van de koningin moeder te zijn en bakt en kookt regelmatig voor haar.


We worden door uitgenodigd om Roel zijn verjaardag nog een keer te vieren en eten heerlijk bij het Waterfront.Geen opmerkingen:

Een reactie posten