maandag 9 november 2015

Tongatapu, de laatste dagen

27 - 31 oktober 2015


Bessie, de dochter van Big Mama.

Om niet alleen maar bezig te zijn met het a.s. vertrek, maken we samen met de Bounty en de Flying Fox een eilandtoer. Gelukkig is onze gids Wesley spraakzamer dan de gids op Samoa. Via de noordwestkant, daar waar Abel Tasman in 1643 aan land is gekomen, rijden we langs Kolovai. Hier hangen hoog in de bomen de "Flying Foxen", die ondanks het daglicht drukdoende zijn.


Flying fox.


Aan de zuidzijde vind je de blow holes van Mapu'a Vaea. Prachtige rotsformaties, waar de zee eindeloos op breekt en door de gaten soms wel zo'n 15m omhoog spuit.


Ha'amonga, het Stonehenge van Tonga, oneerbiedig leunen we tegen de Maka Fa'akinanga (Leaning Rock). 


Aan de noordkant scharrelen de varkens tijdens laagwater in het zoute water op zoek naar vis en schaaldieren. Wie weet is het misschien wel een delicatesse: gepekeld speenvarken.
Ook de grotten van Anahula staan op het programma. Bij aankomst wordt de generator gestart voor de verlichting in de druipsteen grot en gaan we ondergronds. Het is een prachtig schouwspel van stalagtieten en stalagmieten. Dieper in de grot is een zoetwater poel, waar we heel flink een duik in nemen. Toch ook wel weer vreemd om in zoet water te zwemmen.


Het koninklijk paleis in Nukualofa, er hangt geen vlag in top dus de koning zal de hort wel op zijn. Hij blijkt net als veel van zijn "collega's" veel in het buitenland te zijn. 

Het weekend lijkt een goed moment om te vertrekken, we zijn uitgeklaard en de laatste boodschappen gekocht. De onderkant van de boot is inmiddels diverse keren schoongemaakt. Er is een soort van witte alg, die groeit waar je bij staat/zwemt.


Volleyballen met en tegen Zuid Afrika. Kaaskoppen en Springbokkies.

Vrijdag- en zaterdagmiddag wordt er volleybal gespeeld. De bemanningen van de Toccata, TARA, Bounty en UnWind worden door elkaar gehusseld. Natuurlijk gaat het om het spelletje, maar je moet die fanatieke koppies eens zien. Aangemoedigd door het personeel en honden van Big Mama wordt voor elk punt gestreden. Helemaal ongeschonden komen we niet uit de strijd: beurse borst, open tenen en Jacomine gaat in de spagaat bij een poging de bal over het net te krijgen en moet het bezuren met een verrekte knie.
Zaterdagavond is er een afscheidsavond bij Big Mama met een Tongan feast buffet, aangezien het de 31ste oktober is, is de dress code Halloween of Tahiti stijl.
Het is de verjaardag van Mama en tevens bestaat de yacht club 14 jaar. Het eten is prachtig gepresenteerd en de live band zorgt dat iedereen de dansvloer opkomt. Er worden zelfs prijzen uitgedeeld: RenĂ©, met zijn lange blonde pruik en Carmen, Feeling Good, krijgen de prijs voor de best verklede man en vrouw. De volleybalteams worden naar voren geroepen en we krijgen ieder een fles rum. Daarnaast krijgt iedere zeilboot een oorkonde van de "BIg Mama Yacht Club" als aandenken. 
Het is een afscheid van het Koninkrijk Tonga, waar we met veel plezier hebben gevaren. We zeggen ook veel mede cruisers gedag en wensen ze een goede vaart. We zullen de meesten wel weer in Opua (Nieuw Zeeland) zien, maar nog even 1200 mijl varen voor we er zijn.



We laten onze sporen na in de vorm van een voetbalvlag met onze namen. We moeten natuurlijk wel laten weten dat we er geweest zijn.


Niels in de houdgreep van Big Mama, nu maar hopen dat ze niet op zijn zere tenen staat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten