donderdag 22 december 2016

Werk aan de winkel

22 december 2016

Voor degene die denken dat ons leven als cruisers alleen bestaat uit "sun downers", warm blauw water en een beetje aan onze kleur werken.....laat ik je bij deze uit die droom helpen!


Het is altijd een hele workout om Nelis de 23 meter hoge mast in te lieren. Toch maar die elektrische lier voor Kerst volgend jaar.....?  Voor Niels altijd weer de vraag of ik hem niet laat hangen voor een tijdje....

Een van de klussen is om een nieuwe coax draad door de mast te trekken voor de radioverbinding. Een hele toer, want de kabel is dikker dan de originele en er moet ook een nieuwe antenne bovenin de mast gemonteerd worden. Al met al gaat het gelukkig goed en hebben we weer goede ontvangst. 
We hebben ook gekozen voor een stagzeil op een roller. Net als het voorzeil kan je deze dan vanuit de kuip in en uit rollen. We vonden dit iets veiliger, want bij de laatste overtocht schoof Niels zowat met zeil en al tussen de relingdraad door overboord. 
De onderkant heeft ook weer een beurt gehad met antifouling verf en de schroef is behandeld met het hier populaire middel Propspeed. Hopelijk hoeven we dan onderweg niet meer de kokkels er af te schrapen, is ook nog eens beter voor het milieu en kost het minder diesel..... als het werkt! 
Ook is het andere anker (SPADE) uit het vooronder gehaald en deze met het Delta anker verwisseld en de ketting is opnieuw gegalvaniseerd. 
Verder hebben we, lees Niels, veel lakwerk opnieuw gespoten, want door de zon werd het dof en ging zelfs bladeren. Via de verfwinkel verf in een spuitbus laten stoppen en spuiten maar. 
We hebben ook een uitbreiding van de zon/regen tent LATEN maken. O, wat was ik blij dat Niels zei: "laat het toch maken". Het andere deel heb ik destijds zelf gedaan en wat een klere job op een naaimachine, die ook bedoeld was als dressmaker. Het gaf altijd enorm veel stress en gevloek en daar had Niels niet veel zin meer in. Om de pijn van de aanschaf prijs te verzachten heb ik het maar gebombardeerd als mijn verjaardags kado...  
Tussendoor ook nog naar Auckland om ons reddingsvlot en dat van de TARA op te halen, die opnieuw gekeurd moesten worden en nog wat andere spullen gekocht. 
Verder heeft met name Niels nog allerlei klusjes te doen, maar het meeste werk is toch wel gedaan en gaan we morgen gelukkig het water in. Met Kerst en Oud & Nieuw liggen we in de Town basin van Whangarei.De marifoonantenne en kabel moeten vervangen worden. Best hoog 23 meter aan een draad en alleen de mast als houvast. 


Antifouling verf aangebracht, weer 2 lagen. Aan het eind voel je je tachtig!


Ankerketting gegalvaniseerd, dus moet er een nieuwe splits in de lijn. Is de Marine toch nog ergens goed voor geweest.


Joehoe, mijn verjaardagscadeau in de maak.

                                  

Je moet ook wel manusje van alles zijn op een boot. Nu weer een nieuwe draad solderen


Deze bende heeft inmiddels weer een plekje gekregen en is alles is weer spik en span. De buitenkant van de boot hebben we net gewassen en in de was gezet. 
Het is mooi geweest, inmiddels zijn we dol gedraaid door de herrie van onze buren. Een betonfabriek, die aan de lopende band electriciteitspalen fabriceert. Die ook naast de niet altijd slechte, maar wel harde muziek ook de nodige cementstof veroorzaakt. Het lijkt net op de serie de Flintstones, met een krijsende papagaai als het schafttijd is.
Morgen voor het laatst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten