donderdag 25 mei 2017

Yasawa eilanden

20 mei 2017

Wind en weer, wanneer kunnen we het ooit eens loslaten......
Afgaande van de berichten kunnen we nog iets oostelijker richting de Ringgold eilanden. Een eiland in de "middle of no where" met daaromheen een prachtig rif. Flauw briesje, zon en daardoor blauw water! Wat willen we nog meer? 
Helaas! De windgoden hebben andere plannen met ons in petto nl. harde oostelijke winden. Oké, dan toch maar het roer om en het besluit wordt genomen in één ruk naar de Yasawa's te gaan. Deze eilandengroep ligt aan de westkant van Fiji en hebben normaal droger en mooier weer. De afstand is ongeveer 180 Nm en als we dus zaterdagochtend vroeg vertrekken, een nacht doorvaren, dan hebben we de hele dag om aan te komen. We willen bovenlangs Vanua Levu gaan en de Google earth kaarten worden goed bestudeerd voor rare ondieptes etc. 


Vanua Levu mooi op de foto. Je ziet de lange navelstreng, dit is het rif wat zich naar buiten uitstrekt.

Het wordt een prachtig zonnige dag en we maken goede voortgang. We zien de riffen van verre en krijgen halverwege de dag bezoek van pilot whales, met hun stompe neus lijken ze net op onderzeeers. Ze bewegen veel langzamer dan de normale bottle nose dolfijnen. 
In de avond en nacht is het best wel weer spannend. We blijven op ruime afstand van het rif, maar ineens geeft de dieptemeter 13 meter aan, dus twijfel en naar meer naar buiten, want je weet maar nooit. Je hoort regelmatig verhalen dat riffen of brekers opdoemen, terwijl er niets op de kaart staat. Het wordt dus niet een ontspannen nachtje zeilen.
De laatste 20 mijl naar het bovenste eiland Yasawa I Rara is het behoorlijk werken geblazen. De wind trekt aan en er staat een korte golfslag doordat we in ondieper water komen. De genua wordt vervangen door het stagzeil en er gaan 2 reven in het grootzeil. De Unwind met Ap aan het roer doen prima hun werk terwijl de bemannning druk met de zeilen bezig zijn. 
Aangekomen bij de beoogde ankerplek worden we opgewacht door een lokale motorboot. In eerste instantie hebben we geen idee waar ze het over hebben, maar duidelijk is dat we hier niet mogen ankeren. Vooral ik baal als een stekker, zo'n mooie plek in de luwte met een zandbodem en inmiddels is het ook 15.00 en ik heb het wel gehad. Na nog een keer vragen blijkt dat ze maandag en dinsdag hier opnames hebben. Achteraf horen we dat diverse eilanden en resorts voor maanden worden afgehuurd ivm opnames van bv. Survivor series. 
Er zit niets anders op om door de varen richting Sawa I Lau, voor mijn gevoel kruipen we inmiddels tegen de stroom en wind op naar de nieuwe ankerplek. Daar is zowaar ook een boot, het Deense schip Nordkaperen. De wind poeiert inmiddels, maar het anker pakt goed en we liggen weer. 
Die maandag lijkt of we in een tropische herfst zijn beland. Het waait en regent en we komen niet van de boot. Zijn dit de zonnige Yasawa's?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten