dinsdag 29 augustus 2017

Flores

25 augustus 2017


Stars End 2 voor anker

Bij het krieken van de dag verlaten we Bone Rate en steken in feite de Flores Zee dwars over naar Riung, op het eiland Flores. Hier hopen we weer wat boten van de Rally te ontmoeten. Ondanks de lichte wind kunnen met een aandewindse koers wat meer wind over dek creëren en hebben zodoende toch een lekkere snelheid. Wanneer de lichte zuidoosten wind krimpt en aantrekt rond het middaguur kunnen we de code O opentrekken en meer snelheid maken. Aan het eind van middag valt het anker bij Pulau Tangil, een van zeventien eilanden van het nationale park van Riung.


De volgende dag gaan we na het snorkelen naar Riung zelf waar we de boten Chi en Melipal treffen. We regelen voor de volgende dag een auto met chauffeur, Hezbola genaamd........, en gaan met 7 man op pad. De dag begint al vroeg en via behoorlijk slechte wegen rijden we door de bergen naar Bena, gelegen aan de zuidkant van Flores. Dit traditionele dorp met gerietkapte daken ligt aan de voet van de vulkaan Inerie. De naam dorp is nog te veel voor de 2 rijen huisjes met in het midden een langgerekt erf. Het is één van de traditionele dorpjes van de Ngada bevolking, waar de vrouwen prachtige Ikats maken. 


Het dorpsplein


Op sommige huisjes staan de mannelijke of vrouwelijke symbolen op het dak.

                            
Na een lunch in het drukke stadje Bajawa worden op de terugweg de hotsprings nog bezocht. Aangezien het zondag is, is het een drukte van belang met de lokale bevolking, die er lekker op los plonzen. De mannen in zwembroek, maar de vrouwen volop gekleed en wij als toerist worden weer volop gefotografeerd. 

De volgende dagen hoppen we met een tussenstop in Bari Bay en het idylische Sabibi eiland naar Labuan Bajo, aan de westkant van Flores. Het rommelige stadje is vol met toeristen, die hier allerlei excursies naar het Komodo nationaal park boeken. Deze eilanden staan bekend als een prachtig duikgebied en natuurlijk de "draken". 
Ook wij gedragen ons als toerist en boeken bij Uber Scuba een duiktrip voor de volgende dag in het noordelijke gedeelte van de Komodo's. Hier vind je oa. Castle point (zeeberg), De Cauldron en Golden Passage, volgens de brochure prachtige stekken, maar met de nodige stroming, vandaar dat we deze met een duikschool willen maken. In 2 uur tijd varen we met de grote houten boot gevuld met 16 duikers en 4 instructeurs naar noord Komodo en na een uitgebreide briefing over de eerste duikplek gaan we het water in.


Dat er stroming staat blijkt wel als we tot 2 keer toe het waypoint om bij Castle point te komen missen. We worden weer opgepikt en nu aan de achterzijde gedropt. Hier kunnen we zonder problemen naar beneden komen. Gelukkig gaan de andere 2 duiken volgens plan. We zien prachtig gekleurd koraal, schildpadden, grote trevallies en vele groepen met vis. Al hangend aan een plateau waaieren we door de stroming als vaantjes in de wind. De vissen hebben er geen probleem mee. Als we los laten, schieten we als kanonskogels door de passage. Weer een prachtige dag en ervaring! 


Het is inmiddels donker als we weer terug komen in Labuan Bajo. We starten de motor van de dinghy en die weigtert dienst. Gelukkig vinden we een lokale visser, die ons naar de 2 Nm verderop gelegen ankerplek van Waecicu kan brengen. Weer een klusje voor de schipper...
Voordat we naar Rinca gaan om de draken te zien, verkassen we naar een nieuwe ankerplek, waar we tijdens een BBQ de nodige boten treffen van de rally. 


Het wordt motorzeilen naar Rinca en we gaan die middag nog aan land om de toegangskaarten te regelen. Inmiddels zijn alle commerciele boten weg en liggen we met nog 2 andere boten in de beschutte baai. Onder het gekrijs van de apen zien we een bijna volle maan opkomen. 
Om 06 uur staan we bij het ranger station en samen met de gids doen we de lange wandeling. We zien de grote varanen, sommige zijn tegen de 3 meter. De vrouwtjes leggen in de maanden juni - augustus eieren, 15-30 stuks. In het begin let ze nog op haar eieren, maar zodra de natte moeson begint, verlaat ze haar gevulde kuil, want dan is het gevaar voor leegroven geweken. Na 9 maanden komen de eieren uit en het eerste wat een jonge varaan doet is in een boom klimmen, om de kans om opgegeten te worden te verkleinen. Zelfs ma laat zo'n lekker hapje niet schieten. Naast de 14 draken zien we de waterbuffel, herten, apen en zwijntjes.


De mannen.


Het vrouwtje bij haar nest.

De Komodo eilandengroep is prachtig, maar je bent erg beperkt in het ankeren. Meer en meer is het verboden om ergens te liggen en de kans op een mooring is klein, aangezien deze worden ingepikt door de lokale boten.
We hebben mazzel bij Sabayor Besar, waar we er één kunnen oppikken en hebben hier 2 relaxte dagen. We maken met zijn tweeën nog een prachtige duik. Hier geen stroming en bij het afdalen zien we direct een grote grijze Napoleon vis en ook hier weer prachtig koraal.
Nog een laatste stop bij Noord Komodo, waar we samen met wat andere boten veel plezier op het strand hebben met het spel Finska.Geen opmerkingen:

Een reactie posten