dinsdag 8 mei 2018

Bye bye Malediven

9 mei 2018

Het slechtere weer bepaalt dat we Hadhdunmathee Atoll laten voor wat het is. De ankerplekken in deze atoll liggen erg open, dus geen optie. De eerst volgende ankerplek ligt 60 Nm verderop bij Kolamaafushi, dus wordt dit de eerste overnachter sinds lange tijd. Van de beloofde westenwind geen sprake, maar we worden bedeeld met een zuidelijke wind, de richting waar we heen moeten. Het worden 18 lange motoruren, met daarbij een behoorlijke noordoostelijke stroming tegen, dus een echte lekkere tocht was het niet. De volle maan maakte het een beetje goed.


Ook 's avonds blijft het warm, dus ontsnappen we en hebben sundowners op het voordek.

In deze grote atoll ligt halverwege de plaats Thinadhoo met een beschutte ankerplaats. Overdag is er plaats langs de kade en kunnen we diesel tanken. Aan het einde van de middag verlaten we Thinadhoo voor een overnachter richting Addoo Atoll. Hier ligt Gan, onze laatste bestemming in de Malediven. We ervaren weer een behoorlijke tegenstroom, maar gelukkig kunnen we nu de 80 Nm zeilen. Voor de zeilers onder ons: we hebben een westenwind, dus zou een koers van 180 graden geen probleem moeten zijn. Maar we hebben een drift van 40 graden, die ons naar het oosten weg zet en moeten hierdoor hoog aan de wind varen. Tijdens deze nacht wordt de evenaar weer overgestoken en varen we weer op het zuidelijjk halfrond.


Gelukkig valt de klussenlijst mee. De watertoevoer naar de generator was niet geweldig, na de nodige dingen te hebben nagekeken, bleek er een tandenborstel in de leiding te zitten. Hoe krijgen we het voor elkaar. 
Waar we wel mee lopen te tobben is de pas aangeschafte Iridium Go. Email en berichten versturen gaat geweldig, maar op één of andere manier zendt hij onze posities door, die niet gelezen kunnen worden, waardoor onze tracker niet werkt. De nodige emails gaan over en weer, maar tot op heden is er nog geen oplossing.

                                 

Addoo Atoll is relatief klein, maar de westelijke eilanden Gan, Feydhoo, Maradhoo en Hithadhoo zijn door lage bruggen aan elkaar verbonden, waardoor er een 14 km lange geasfalteerde weg is ontstaan. 
We duiken onder de boot om de groene aangroei van romp te krijgen en doen wat andere kleine klussen. Ook weer boodschappen, want stel je voor dat je geen chips, koek, chocolade en snoep meer hebt. We slaan zoveel als mogelijk verse groente en fruit in, wat niet meevalt aangezien iedere winkel op dezelfde tijd hun verse spullen binnenkrijgen. De volgende bestemming Chagos is onbewoond en we zullen hier een kleine maand blijven. Tel daarbij op de passage er naar toe en de passage naar Rodriques. Dat we het nooit zullen redden om dit te overbruggen is een feit, dus ook blikgroente worden er gekocht. Gelukkig werkt de vriezer, dus die stouwen we vol met kip en diepvriesgroenten. We zullen niet omkomen van de honger, alleen de lekkere dingen zullen op een gegeven moment op zijn.


Sea House, onze pleisterplaats in Feydhoo. Massoodh, Dana en J.P. van de boot Vanille.

De laatste dag pakken we de bus en karren de 14 km in drie kwartier tijd richting Hithadhoo in de hoop om hier misschien nog van fruit/groente te kunnen scoren. Het weer werkt niet echt mee en helemaal niet als we onze uitklaringspapieren kunnen ophalen. Het is dan al na zessen en het komt met bakken uit de lucht. Als verzopen katten komen we aan de wal, ontmoeten Massoodh bij de Indiër, waar we nog lekker een laatste keer curry eten. Dan is het afscheid nemen en met het bijbootje weer terug naar de UnWind. Alles brengen we nog in gereedheid, zodat we morgenochtend bij het eerste geschal van de moskee kunnen vertrekken.


Ondergelopen hoofdstraat van Feydhoo by night!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten