maandag 25 februari 2013

Dag 10

Het is vrijdagochtend 05.00 uur. Niels ligt net weer op bed. Een uurtje terug weer een gijp naar stuurboord. Dit is het patroon van de afgelopen dagen. We kruisen af voor de wind naar ons doel. Met grootzeil en uitgeboomde genua op de spinaker paal aan andere kant. Niet altijd even gunstig, want de deining kan soms rare slingers geven. Op dit moment hebben we in beide zeilen een rif zitten (zeil geminderd) zodat we iets rustiger lopen. De vorige nacht gingen we als een trein met soms 8 a 9 kts, maar dit is erg inspannend zo in het donker met alleen maar sissend water achter je aan. Het breekt je ook op in je nachtrust. Dat laatste val niet mee en zeker niet met zijn tweeen. Heb je 30 jaar terug bij de marine en KNMI continue diensten gelopen, ga je het nu vrijwillig opzoeken!
De afgelopen twee dagen is het weerpatroon gelijk. Vroeg in de ochtend hebben we kleine buitjes met de nodige wind erin en dan rond de middag klaart het helemaal op. Het weer, met name de windverwachting, krijgen we via Grib files binnen. Je kunt in het software programma het gebied aangeven waar je heen vaart met de info die je wilt weten. Het is een luxe van deze tijd, zo ook het emailen met je familie en zelfs een telefoontje via Inmar Sat.
s Morgens hebben we een bepaalde routine. Generator aan, ontbijten, Niels haalt de Grib files etc. op, zo ook gisterenmorgen. Bij het starten van de generator sloeg hij netjes aan, maar ging ook direct weer uit. "No raw water", door de hoge deining van de zee trok hij vacuum en aangezien we dit al eerder hadden gehad wist Niels waar hij het moest zoeken. Dit keer was het meer dan alleen een lege wierfilter, de impeller was beschadigd. Het fijne aan een boot is de "werkruimte" en Houdini Niels is de hele middag van de straat geweest om het te vervangen. Inmiddels zit de nieuwe impeller erin en draait de generator weer als een zonnetje. Het is nu weer aan Niels om een aanpassing te gaan maken voor een betere watertoevoer. ....
Onze logstand is 1389 zeemijl en nog 266 te gaan naar St.Helena.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten