zaterdag 17 februari 2018

Ao Chalong

12 - 16 februari 2018

We liggen weer voor anker op onze vaste ankerplek tegenover Ao Chalong. Een beetje uit de buurt, maar het ligt hier lekker rustig. Er staan voor de komende dagen de nodige dingen op het programma, waaronder provianderen. We hebben hiervoor niet de beste dagen uitgekozen, want er staat een behoorlijke wind en dito golfjes. We besluiten om onze Unwind dichter bij de pier te parkeren, maar dat voorkomt niet dat we tot 2 keer zeiknat met een bijboot vol boodschappen terugkomen. Je vindt hier de Makro, Tesco en de superluxe Villa Market. Van alles kunnen krijgen en het personeel bij de Makro was erg behulpzaam. Ze verkopen daar blokken kaas van 3 kilo en zonder problemen wordt dit op verzoek in kleinere porties verdeeld en vacuum verpakt. Niels checkt de duikspullen en komt tot de conclusie dat beide regulators lekken. We nemen niet het risico om met defecte spullen te zitten en hier stikt het van de duikshops, dus vervangen we ze door nieuwe. Niels zijn eerste ademautomaat lekt ook, maar wordt ter plekke geserviced en doet het weer naar behoren.

12 februari 2013 is het precies 5 jaar geleden dat we Kaapstad verlieten. Tjonge, wat waren we toen gespannen! Inmiddels staan er ruim 30.000 Nm (55.000 km) op het log en zijn we vele ervaringen rijker.
We krijgen het nieuws mee dat Zuma is afgetreden en we een nieuwe president hebben, waar in de kranten positief op wordt gereageerd.


De Big Buddha bij Ao Chalong - Phuket vanaf onze ankerplek.


Dagelijkse activiteiten, honderden Aziatische toeristen gaan op pad.

Op 16 en 17 februari is het Chinese nieuwjaar, het jaar van de Hond. Op het internet lezen we dat in Phuket Stad op beide avonden van alles is georganiseerd, waaronder een draken optocht. We huren een motor scooter i.p.v. een taxi en gaan alvast eerder op pad. Het verkeer kun je niet vergelijken met YaoYai eiland, er wordt volop aan de weg gewerkt en het is opletten geblazen. We tuffen de berg op om de Big Buddha te bezoeken. Dit 45 meter hoge beeld is bedekt met kleine vierkanten marmeren tegeltjes en er wordt nog volop aan gewerkt. Door de verkoop van souverniers proberen de monniken aan extra geld voor de bouw te komen. 
En route naar de stad stoppen we bij Rolly Tasker, een zeilmaker, en waar we slagen voor de nodige dingen die op ons lijstje stonden. 


The Big Buddha bij Ao Chalong-Phuket

Aangekomen in Phuket stad zijn de mensen nog druk bezig en dat zet al vraagtekens. Als we bij het TAT (VVV) aankomen, zijn de mensen helemaal verbaasd. "Nee, nu wel nieuwjaar, maar de festiviteiten zijn op 21-23 februari...! Het zou fijner geweest zijn als ze dit op de website hadden vermeld. Welliswaar teleurgesteld maken we er toch het beste van.


Ook hier de weer mooie muurschilderingen nu in Phuket Stad.

We struinen door de stad, wat ons aan Penang doet denken. Muurschilderingen, koffietentjes, leuke en exclusieve restaurantjes en een markt met goede groenten en fruitstallen. Het fruit in Thailand is fantastisch, met name de gele mango is heerlijk. Je vindt ook overal stalletjes waar de verse fruitshakes worden verkocht. 


Er lopen wel al diverse mensen en kinderen in traditionele kleding rond

Veel van de lokale mensen lopen in het rood (nieuwjaar) en gelukkig zien we toch nog de nodige dingen. Ergens achteraf vinden we een plein vol met eetstalletjes en snavelen er lekker op los.


In de donker scheuren we samen met tientallen scooters en auto's weer richting Chalong.

Dan begint onze tijd in Thailand te dringen en gaan we naar de westkant van Phuket eiland. Via Nai Harn naar de grote baai van Patong. Terwijl het anker valt, komen Anna en Gary van Zefr langs met de bijboot. Samen gaan we de wal op. In Patong vind je meer bars en nachtclubs per vierkante meter dan waar ook ter wereld en heeft de reputatie van sexshows met vrouwen en zg. "Lady-boys". Via Walking Street (de hoofdstraat) waar alles plaats vindt, kom je bij meerdere moderne winkelcentra. Overal waar je loopt is het enorm druk en het gros zit vol met tattoos enof halfbloot. Er heerst een bijzonder hoog "showing off" gehalte en eerlijk gezegd vinden we de sfeer te geladen. Niels noemt het een hooligan sfeertje. Na een paar uurtjes lunch, boodschappen doen en koffie hebben we het daarom wel gezien. We worden duidelijk te oud voor dit soort toeristen oorden, maar vinden dat eigenlijk niet erg. Het is ons te massaal en zijn blij dat het toerisme in Zuid Afrika anders is.
Het blijkt dat Anna en Gary ook naar de Similan eilanden willen en besluiten samen zover mogelijk naar het noorden te varen en dan te oversteken naar de eilanden. 
Wij moeten echter de volgende dag eerst nog naar Ao Chalong om uit te klaren. Als we s morgens- vroeg een scooter willen huren, is het helaas pindakaas, want in Patong willen ze allemaal ons paspoort als borg en die hebben we nodig om uit te klaren. Het wordt dus een dure taxi, maar krijgen de prijs naar beneden als we vragen of de taxi kan blijven wachten en ons ook weer terug kan brengen. Gezien het type toerist begrijpen we deze maatregel wel. Het huren van een scooter is niet duur en met een slok op of met schade laat je hem ergens staan.
Met uitklaren loopt alles soepel totdat we voor een tweede keer bij de havenmeester komen. Hij vraagt waar de boot ligt en of onze AIS aan staat. Nee dus. (in bepaalde landen moet je de boot "laten" zien en dat gaat in ons geval een beetje moeilijk) Het duurt en duurt en hij loopt het kantoor uit, waarbij wij dan denken dat hij gaat checken waar de boot ligt...... Niets van dit alles, computer lag plat en 10 minuten later krijgen we onze "clearance". 
Terug met de taxi in Patong vertrekken we direct naar het noorden, Dag Thailand, mooier dan verwacht en we kijken met plezier terug. Als cruising bestemming ideaal voor een paar weken, maar wij zouden hier nooit een "land" vakantie boeken. Het word overspoeld met Chinezen en Russen en daar zijn er heel veel van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten