maandag 11 juni 2018

Bewoners van Chagos


Dit is de Red Footed Booby als piepkuiken.

                            

De tweede fase, de Booby als puber

                            

Uiteindelijk is dit het eind resultaat: de volwassen Red Footed Booby. In Galapagos hebben we de blauw voet variant gezien.


Ze zien er als tortelduifjes uit deze Fairy Terns.

                            

Noddy's, familie van de Terns. Ze gebruiken de boegspriet als praathuis en schijten ondertussen de boel onder. Ach, wij zijn tenslotte gast op hun eiland en wateren. We maken het wel schoon.


Sjefke, een echte tamme bruine Tern. Prachtig om te constateren dat ze ons niet als bedreiging zien.

                             

De kokosnootkrab, schijnt een delicatesse te zijn, maar gelukkig hier een verboden vrucht. Natuurlijk zijn er altijd weer mensen die ze vangen en opeten, helaas.


In elke lege schelp vind je wel een heremiet kreeft. Fantastisch om te zien hoe ze zich kunnen opvouwen als je op hun huisje tikt.


Tijdens het snorkelen komen we naast de tropische vissen en rifhaaien regelmatig schildpadden tegen. Op de ankerplaats zien we regelmatig Manta Ray's. Op een gegeven moment zwemmen we samen met 4 van deze zwevende tapijten van zo'n 3 meter doorsnee. Ze zijn totaal niet bang en spelen gewoon met ons. Helaas geen fototoestel bij ons, maar een fantastische herinnering.
Dolfijnen komen ook regelmatig langs en rondom de boot is het een drukte van belang met baracuda's en tonijn.


De hele omgeving van de Chagos archipel wordt in de gaten gehouden door de BIOT. Met een kleine patrouilleboot wordt elk jacht gecheckt op hun ankervergunning. Het zijn vriendelijke bezoeken en je krijgt een hoop informatie. Er is een onderzoek gaande of de uitwerpselen van vogels een positieve invloed hebben op het koraal. Vandaar dat ze proberen de ratten te bestrijden, zodat er meer vogels op het eilanden zijn en dus ook meer poep. 
De zeilboten zijn maar een klein onderdeel van hun verantwoording. Speerpunt is de illegale visserij,  veelal vissers boten uit Sri Lanka.  Geen opmerkingen:

Een reactie posten