maandag 11 juni 2018

Op pad naar Rodriques

Maandag 4 juni 2018

Anderhalve week houdt het weer ons bezig. Niet het weer op de ankerplaats van Ile Fouquet, maar Rodriques, de bestemming waar we heen willen. Niels haalt allerlei weerberichten op met de daarbij behorende winden en stromingen. Met gemengde gevoelens wordt alles bekeken. De verhalen van zeilers die ons voor gingen en veel wind en brekende hoge golven over zich heen kregen maken de beslissing niet makkelijk. Met in het achterhoofd dat a.s. vrijdag onze ankervergunning in Chagos vervalt zet meer druk op de ketel. De meeste boten gaan vanuit hier direct naar Madagascar, een "makkelijkere" route. Dan lijkt het er toch op dat er een gunstig moment in de atmosfeer komt om te vertrekken. Volgens de verwachting krijgen we halverwege wat meer wind, maar dit moet te behappen zijn. 
Rodriques ligt zo'n 1050 NM zuidzuidwest van Chagos, dus met de heersende zuidoostelijke wind prima te doen. Ware het niet dat net onder de Salomon Atoll de ondiepe Chagos banks ligt, zo'n 180 kilometer in diameter. Je moet dus de keuze maken, linksom of rechtsom. Rechtsom betekent de eerste 60 Nm tegen wind en stroming in motoren, maar je hebt dan wel het voordeel dat de hoek naar Rodriques beter bezeild is. Linksom kun je direct zeilen en je hebt het comfort dat je in de schaduw van de Banks zeilt, dus minder deining, maar je komt 10 à 20 graden meer westerlijk uit.
Maandagmorgen gaat het anker op, welliswaar met de nodige tikken van de hamer, maar hij werkt. Over de ankerplaats klinken toeters, de laatste groeten via de marifoon en zo verlaten we de ankerplaats. Weer gedag moeten zeggen, het valt niet mee en de tranen lopen langs mijn wangen.
Het is een prachtige dag en de route gaat via de westkant van Salomons Island en varen we met een zuidoostelijke wind in de beschutting van de Chagos Banks. Hopelijk zijn we niet te opportunist, want als de wind teveel naar het zuiden draait moeten we er voor "bloeden" en zullen we langer aan de wind moeten zeilen.
We hebben die avond om 18.00 het eerste radiopraatje via de SSB met Leslie van de Paseafique. We zijn de enige boot onderweg..... De rest van de boten liggen heerlijk voor anker.

Dinsdag 5 juni.

De eerste 24 uur zitten er op. Weer gewend, na een maand voor anker te hebben gelegen, aan de snelheid, helling en geluiden op een zeilend schip. Tot zover is Neptunes ons vriendelijk gezind. Na het passeren van de Chagos Banks is de wind is gekrompen, waardoor we zuidelijker kunnen varen dan verwacht. 
Cootje, de Code O, staat op en geeft ons snelheid. Aan het begin van de avond is de windverwachting 21 knopen en zullen we verder zeilen met de genua. Tijdens de nacht hebben we het licht van een wanende maan, wat altijd een verschil maakt. Het lijkt dan allemaal veel vriendelijker.

                     

Overdag slaap inhalen, want ondanks oordoppen wil het slapen 's nachts niet altijd lukken.


Woensdag 6 juni.

De wind is toegenomen naar 20 knopen, maar met we kunnen nog steeds een koers van 190 graden varen.. Halverwege de dag kan de koers naar 211 graden worden verlegd. 
De boot is inmiddels behoorlijk zout aan de buitenkant door het overkomende water. Binnen is alles kurkdroog, alle luiken sluiten goed af. Op voorhand had ik diverse maaltijden gekookt, dus is het een kwestie van iets uit de vriezer halen en oppiepen. Heerlijk relaxed opwarmen aangezien we behoorlijk onder helling leven. 

Donderdag 7 juni.

We koersen met 213 graden direct op Rodriques af. De nacht bracht ons de nodige squalls, waar we meer wind over ons heen kregen, maar geen regen.  
Tot op heden overdag mooi weer. Ook hebben we regelmatig de grote scheepvaart als tegenligger, allemaal keurig met AIS. Opeens in de middag zien we opeens een groot vrachtschip, maar we hebben geen AIS contact. Volgens de radar is de afstand zo"n 7 Nm. Als we hem oproepen, blijkt dat ze onderhoud aan het plegen zijn, waardoor er geen AIS is. Hij bedankt ons voor het opletten....
Via het radionet van 18.00 horen we dat Grasshopper en Muck de ankerplek van Chagos hebben verlaten bestemming Madagascar.

Vrijdag 8 juni.

We hebben 2 dagen van 200 Nm kunnen zeilen, dus dat schiet lekker op. De wind in de avond is minder dan verwacht, maar om te slapen is het wel lekker rustig. Gelukkig trekt de wind overdag aan, waardoor we meer zeil kunnen voeren. Zo is er weer een dag voorbij.Zaterdag 9 juni.

Na een slome nacht, waar de verwachte wind is weggebleven krijgen we in de vroege morgen de eerste buien. Het is misschien 5 minuten maar in zo'n bui pijpt de wind op tot 30 knopen en dan is het ook weer over. Gelukkig trekt de bewolking weg en hebben we een zonnige dag met wind uit de goede hoek en de juiste sterkte. Cootje gaat op en zo kunnen we weer de nodige mijlen goed maken. Eigenlijk word je er gestoord van: het gereken en het spel om een aankomsttijd te berekenen. Gaan we te snel, dan komen we in de nacht aan, iets wat we niet willen. Maar menig keer minder je zeil en krijg je de kous op de kop en moet je nog haasten om voor de donker binnen te zijn. 
Vandaag lijkt alles in ons voordeel te werken en ETA zondagmorgen rond 09.00 uur

Zondag 10 juni.

De wind blijft een issue, in de vroege nacht lijkt het erop dat hij helemaal gaat inzakken. Het zal toch niet dat we de laatste 30 Nm moeten motoren! Gelukkig na een bui blijft de wind doorstaan en gaat het zeilend verder. Vijf mijl voor de kust roepen we de kustwacht aan voor permissie om Port Mathurin binnen te mogen komen. De gele vlag wordt gehesen en via het betonde kanaal komen we in de binnenkom. Op de ankerplaats is het een drukte van belang, maar wij kunnen direct aan de kade waar alle formaliteiten die morgen worden afgehandeld. Bij het late ontbijt gaat de eerste stokbrood naar binnen! Welkom in Rodriques.


We hebben 1079 Nm afgelegd in precies 6 dagen. Op 7 motoruren alles kunnen zeilen. Maximale snelheid: 12,3 kt. Gemiddelde snelheid: 7,4 kt. Slaap uren: te weinig.....

1 opmerking:

  1. Goed aangekomen! nu vast al bijgeslapen, geniet weer op deze nieuwe plek. MMM stokbrood!

    BeantwoordenVerwijderen