dinsdag 1 december 2015

Elk nadeel heeft ook zijn voordeel.

2 december.


De ankerplaats in de vroege morgen.

Bij aankomst in NZ wisten we dat we op zoek moesten naar een nieuw voorzeil. De nodige offertes worden aangevraagd, maar de prijzen lopen ontzettend uiteen. Gelukkig hebben we voorlopig de tijd om ons te bezinnen en kunnen we de kleine afstanden voorlopig met het stagzeil varen.


Helaas niet op te lappen.

Op een willekeurige ochtend komt er na het starten van de generator een foutmelding op het schakelbord. Wat nu weer? Inmiddels komt er de nodige rook uit het motorcompartiment en wordt het stil. Ook wij, want wat gaan we nu weer krijgen. Een "gloednieuwe" boot en dan dit. Ook de omvormer loopt onregelmatig, dus ook die moet worden nagekeken. Nu is dit het minste probleem, deze is verborgen onder de bank en snel te demonteren. 
De generator, 150 kilo, is een ander verhaal. Keurig weggewerkt onder de trap en achter het motorblok, maar hij moet er wel uit om nagekeken te worden. Een plan wordt gemaakt, de beider achterkajuiten leeggehaald en met kunst en vliegwerk krijgen we hem uit de boot, gelukkig zonder schade...... 

                     

Met een strop en takel aan de giek wordt het gewicht verdeeld en de generator naar boven gehesen.

Nu heeft elk nadeel ook weer een voordeel. De warmwater boiler werd de laatste maanden niet gebruikt aangezien deze lekte. In de warme Pacific is koud water geen probleem, maar hier in NZ is het toch wel erg prettig om een warme douche te hebben. Ook de boiler is prachtig weggewerkt en wel achter de generator. Nu deze weg was, kon Houdini, lees Niels, er mooi bij. Nadat het lek boven was, kon Niels hem weer terugplaatsen en is het weer een genot om onder de warme stralen te staan.
Inmiddels zijn we ruim een week verder en is de omvormer gemaakt en zijn de onderdelen van de generator in Auckland aangekomen. Nu alles nog hier naar toe en dan in orde maken......
Zodoende liggen we nog steeds in de marina van Opua. Het is wel erg fijn om zo van je boot te kunnen stappen en mobiel te zijn. We wandelen en fietsen de "rail way trail", net om de hoek bij de marina. Dit vlakke en autoloze pad is heerlijk om de conditie op peil te brengen en probeer ik het hardlopen weer op te pikken.
Terwijl Niels samen met Menno met een dingy regatta meedoen, bezoek ik samen met de Bounty en de Calamaris de watervallen van Haruru.


Pril geluk langs de Waitangi rivier.


Het is een gezellige drukte bij de jachtclub. Matt en Kate van Tamata zijn die dag ook aangekomen en ingeklaard. Het is gezellig bijkletsen, sinds we elkaar in Hao, Tuamotu's niet meer hebben gezien. 
Mijn verjaardag staat ook weer voor de deur, maar besluiten het om op zondag al te vieren. Door Toccata worden we opgepikt en varen we in de motregen naar Russel, waar we lunchen bij the Duke of Marlborough. We hebben een gezellig plekje op het verwarmde terras en genieten van de drank en het eten. Gelukkig klaart het in de namiddag op en kunnen we nog naar Maikii (Flagstaff) Hill lopen. 


Jarig en dan nog de klos zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten