dinsdag 12 april 2016

Milford Sound, Fiordland

7 - 9 april 2015


We nemen een detour via Cadrona, een nog mooiere pas dan de Haast pas, naar Queenstown. Op de achtergrond de Crown Range Bergen

Ons doel vandaag is Te Anau, de springplank naar de Milford Sound. Onderweg nog een bakkie in Queenstown, waar het een drukte van belang is. Één en al winkel, appartement en toerist. 
We zijn al vroeg op de plaats van bestemming en boeken een kayaktocht, de "Sterling sunriser", op de Milford Sound. Deze staat gepland om 08.00 uur en aangezien het nog een 2 uur rijden is naar Milford, proberen we een camping daar in de buurt te vinden. Nu blijkt dat er op dit moment een film (Alien Acknowledge of zoiets, ik ben de echte naam vergeten) wordt opgenomen, in de omgeving van Milford, waardoor het nodige volgeboekt is. 
We gokken op de camping bij Gunn's Camp, een voormalig pioneerskamp uit 1930, ooit opgezet door Davey Gunn. Tegenwoordig is er een "museum" en worden de huisjes, ook uit die tijd....., verhuurd. Alles is vol, maar er is nog plek voor een tent. 
Inmiddels hebben we te maken met het alom bekende weer van deze omgeving. Regen! In Milford Sound regent het gemiddeld 6813 mm en 182 dagen per jaar. Het is daarmee de natste plaats van Nieuw-Zeeland. Gelukkig kunnen we de tent nog in een droog moment opzetten, maar dan gaan de sluizen open. Ondanks de oude meuk is er in de recreatieruimte een houtkachel, dus lekker warm en waar het heerlijk toeven is. Buiten ruik je de geur van de houtkachel en doet ons denken aan de tijden van wintersport. In ons tentje horen we de Hollyford rivier, die inmiddels is veranderd in een woest water door de regen, die maar blijft vallen. Volgens onze App Windfinder moet het rond middernacht droog gaan worden. Gelukkig komt de voorspelling uit en staan we de volgende morgen met droog weer op en gaan op weg naar de kano's.
 

Het "museum" bij Gunn's camp

                      

Thermo-ondergoed in een leuk streepje, maar het ziet er niet uit. We zijn wel helemaal blij met onze recent aangeschafte $3 mutsen, lekker warm!

Het is nog donker en koud als om 06.00 uur de wekker gaat, maar wel met een prachtige sterrenhemel! Milford Sound schijnt volgens de brochures de mooiste van alle Sounds te zijn. Als we via de pas naar beneden rijden zien we de sneeuw op de hoogste toppen liggen.
Ollie, onze gids, reikt onze kleding uit en krijgen we instructies over hoe te kanoën, veiligheid en gevaren van onderkoeling. Samen met nog 5 anderen, in totaal 4 kano's, worden we met de watertaxi naar de Sterling waterval gebracht en moeten vanaf de boot in een wiebelige zeekano stappen. Vanaf hier zullen we terug naar Deep Water Basin peddelen. De weergoden zijn ons zeer gunstig gestemd en hebben we het mooiste weer van de wereld, alleen die zandvliegjes, daar moeten ze nog een oplossing voor vinden....


Een zg. Fur seal, die lekker van het zonnetje geniet.

                                    

De Sterling waterval


Het is een prachtige ervaring om met een kano zo dicht op het water te zijn en langs de hoge kliffen te varen


Mitre Peak vanaf de kant. Net een ansicht kaart.


De Kea, de bergpapagaai, net zo brutaal en luid als de baboon bij ons in ZA.


Lake Marian.

We konden de tent laten staan om hem later pas op te halen, om dan nog door te gaan naar Te Anau, maar we besluiten van dit prachtige weer te genieten. We maken en-route nog een mooie wandeling naar Lake Marian. Het is een steile klim, met veel modder door de gevallen regen. We komen pas tegen de donker aan terug op de camping en besluiten nog lekker een nacht te blijven staan. De warme douche en lekkere houtkachel hebben de doorslag gegeven.


De Hollyford rivier, spectaculair na alle regenval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten