woensdag 16 maart 2016

Auckland, City of sails.

5-10 maart 2016


Mar als boegbeeld met de Skyline van Auckland op de achtergrond.

Auckland, de zeilstad geliefd bij menig zeiler. Voor ons wordt deze bestemming nu ook realiteit. Bij het naderen van de stad zie je de Skytower al van verre. Op de rede voor de stad zie je al heel veel zeiljachten en motorboten varen en is er ook de start van de jaarlijkse Classic Regatta. Er is een relatief kleine haven met overslaggedeelte en containers. Er liggen een paar cargo schepen en 2 cruise schepen. Even verderop aan bakboord de pieren met de vele ferries en de diverse marina's. De imposante Westhaven marina ligt achteraan, net voor de Auckland Habour Bridge.
In deze grote marina hebben we een plek aan de C-pier en melden ons via de VHF radio bij het marina kantoor. Er is een mooie nieuwe wandelpromenade langs de marina richting het centrum. Er zijn vele nautische bedrijven toegespitst op deze tak van sport. Niet echt waar we nu voor komen, maar wel makkelijk indien je problemen hebt of evt. dingen wilt laten doen of kopen. Ook de nodige watersportwinkels, waar je vele NZ dollars armer uit kunt komen, maar het is er in ieder geval.

                                 

Niels op de brug bij Viaduct Marina. Zoals in veel steden een compleet gerenoveerd ex havengebied, maar nu jachten, winkels, restaurants en prachtige appartementen.

Die middag bezoeken we de Skytower, totaal 328 meter hoog. De lift brengt je in mum van tijd naar het zg. Sky deck op 220 meter. Vanaf deze hoogte ligt Auckland aan je voeten en heb je een goed beeld van de stad. Het duurde 2 jaar en 9 maanden om de toren te bouwen lezen we, net iets langer dan de bouw van onze UnWind..... De toren zou een aardbeving van 8 op de schaal van Rigter kunnen weerstaan. Niet onbelangrijk, aangezien er in de omgeving van Auckland al 48 vulkanen zijn! Alhoewel de laatste 600 jaar geleden actief was n.l. Rangitoto.

   
De Sky tower van onderaf gezien.


De Auckland Habour Bridge en Westhaven marina.


Twee ex America Cup boten worden nu gebruikt voor trips met toeristen.


De haven van Auckland met Waiheke eiland en Coromandel op de achtergrond


Hebben zij dit van ons gepikt of wij van hen..... Het ging om reclame voor een nieuwe wijk van Auckland.


In het weekend was er de jaarlijkse Classic Yacht regatta.


 Prachtige architectuur. Hier 2 bankgebouwen bij Viaduct.


Een hommage aan Sir Peter Blake in het Maritime Museum. Hij was het o.a. die als leider van het team dat de America's Cup won voor NZ en de natie op de zeilerskaart zette.

Het is hard werken om een grote stad in 4 dagen te willen zien, uiteindelijk boeken we er nog één nacht bij. Er worden weer veel km afgelegd en diverse wijken en musea bezocht en niet onbelangrijk lekker gegeten. Er is een enorme keus aan restaurants en terrasjes. De Aziatische toerist is volop aanwezig. NZ is ietwat dichterbij voor ze en ook blijkt het voor hen eenvoudig te zijn om hier te komen wonen en werken.

Het Martime Museum is een reis door de tijd. Vanaf de aankomst van de Aziaten daarna Polynesische ontdekkingsreizigers gevolgd door Europese zeilvaarders. De Nederlander Abel Tasman is weliswaar niet de eerste persoon die NZ ontdekte, maar wel de eerste die het land goed in kaart bracht. Hij voer in opdracht van de VOC vanuit Batavia(nu Jakarta), via het zuiden van Australië en Tasmania naar NZ. De19de en 20ste eeuw waren met name belangrijk door de vele emigranten, die huis en haard verlieten om een nieuwe toekomst in den vreemde te beginnen. Er werd van alles beloofd waaronder gratis land en vervoer vanuit Europa. Ook Nederland werd door 20.000 "man" vertegenwoordigd. Er is een item gewijd aan de elfjarige Nederlandse Tonny, die met haar familie naar NZ emigreerde.

Indrukwekkend is het gedeelte over en van Peter Blake, een Kiwi, die Nieuw Zeeland qua zeilen op de kaart zette. Met name als hij met de Steinlager in 1995 de America's Cup wint, gaat heel Nieuw Zeeland uit zijn dak. In het sportverslag wordt ook gesproken van de "enige boot met 3,5 miljoen bemanningsleden". Helaas heeft dit verhaal een triest einde en wordt de inmiddels Sir Peter Blake in december 2001 aan het einde van een Amazone expeditie vermoord.

                                

Bijgeloof gaat een rol spelen als er met rode sokken wordt gevaren en dan gewonnen wordt. Na de winst gaat elke Kiwi rode sokken dragen, schapen krijgen rood geverfde poten hoe gek kun je zijn als volk! Het is te vergelijken met de oranje gekte in Nederland tijdens het voetbal (als ze goed spelen tenminste......)


Een replica van de Steinlager.                    

                                

Museum of Art, een prachtig architectonisch pand, maar wat erin hangt of staat spreekt niet tot onze verbeelding. Smaken verschillen.

                               
 
                                  Kleurrijk dat wel.

  

Auckland museum: veelzijdig met Maori kunst, 1e en 2e Wereld Oorlog, display over Aucklands vulkanen, inclusief een simulatie van een vulkaan die uitbarst.

                     

 Een volledig getatoeëerd gezicht van een Maori



De Boxing Kangaroo met Bregt ligt in dezelfde marina. Het is gezellig bijkletsen onder het genot van een echte Belgische pint in Belgisch restaurant "de Post", gelegen onder aan de voet van Mount Eden.

                                 
                                   
                                    Entree van het Victoria park



Met de ferry naar de overkant van het water, Devonport met zijn Edwardian huizen. Erg toeristisch, maar je kunt zeggen dat je er bent geweest........


Elizabeth house, het werd na WWII gebruikt door de marine als accommodatie voor de WRENS (Marva's in Nederland, zoals Mar in haar marine tijd). Weer eens wat anders dan de marine barakken bij Vliegkamp Valkenburg...... 

 
Het Marine museum, een ode aan de slachtoffers.


Alle vormen van watersport worden in NZ bedreven hier de woensdagavond competitie met "Draken" boten.















   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten